Nederlandse gebouwen winnen BREEAM Award

Nieuws

Nederlandse gebouwen winnen BREEAM Award

Door: Petra Starink | 08-03-2017

Zes Nederlandse projecten hebben een BREEAM Award, de internationale prijs voor duurzame gebouwen ontvangen. In verschillende categorieën won het gebouw van Bol.com, TU Eindhoven, Geelen Counterflow, Energy Academy Europe, Royal Agio Cigars en Heuvel Eindhoven. De prijzen werden 7 maart uitgereikt in het Marriot in Londen.

De Nederlandse winnaars zijn door een deskundige jury gekozen uit meer dan 40 genomineerde projecten uit de hele wereld. De projecten blinken uit in duurzaamheidsprestatie en innovatie en zijn gecertificeerd met het meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen in de wereld: BREEAM.

Onderwijsgebouwen

In de categorie onderwijsgebouwen won de renovatie van het hoofdgebouw van de TU Eindhoven. Met een score van 93,9% is dit het meest duurzame ontwerp in deze gebouwcategorie.

Kantoorgebouwen

Het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld volgens BREEAM, is dat van Geelen Counterflow in Haelen en, won de award in de categorie kantoorgebouwen. Geelen Counterflow heeft een BREEAM-NL Outstanding oplevercertificaat met een score van 99,94%.

Industriële gebouwen

De award voor de categorie industriële gebouwen ging naar Bol.com. Het bedrijf ontwikkelt een groot distributiecentrum in Waalwijk waar aandacht is voor de gezondheid en het welzijn van de mensen die er gaan werken. Ook worden vijf windturbines gekoppeld aan het project. De jury waardeert met name de opschaalbaarheid van het project, en noemt het een voorbeeld voor andere nieuw te bouwen distributiecentra.

Gebouwen met meerdere functies dongen mee naar een BREEAM Award in de categorie mixed use. Twee Nederlandse projecten wonnen hier. De Energy Academy Europe in Groningen. Met een `zonneschoorsteen’, aandacht voor ecologie en een `zero carbon’ constructie een bijzondere winnaar. De tweede was het gebouw van Royal Aigo Sigars in Duizel. Het gebouw uit 1911 is grootschalig gerenoveerd. De jury prees vooral het hergebruik van materiaal in het project.

Winkelcentra

In de categorie bestaande winkelcentra won winkelcentrum Heuvel in Eindhoven. Door continu te verduurzamen en te verbeteren, bezochten afgelopen jaar een recordaantal mensen de Eindhovense shopping mall.

Publieksprijs Your BREEAM

De publieksprijs ging naar een Spaans project: EUIPO Building. Zij ontvingen de Your BREEAM.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.