Nederlandse ideeën voor New York

Nederlandse ideeën voor New York

Nieuws
Door: Margriet Brus | 03-06-2014

Gisteren werd bekend gemaakt welke zes teams de komende jaren gaan werken aan het beschermen van New York en New Jersey tegen water. Opvallend is dat maar liefst vier van de zes teams een Nederlands tintje hebben. Alle gekozen teams ontvangen een geldbedrag om hun idee verder uit te werken.

The Big U

Team The Big U, met als co-leider het Amsterdamse bureau One Architecture, is een van de winnaars en ontvangt 335 miljoen dollar. Hun plan moet Manhattan beschermen tegen overstromingen. In het plan wordt 16 kilometer kustlijn opnieuw ingedeeld in compartimenten die water kunnen opvangen bij overstromingen. Daarnaast moet er een maritiem museum gebouwd worden.

Team OMA

Dit team bestaat uit OMA, Royal HaskoningDHV, Balmori Associates en HR&A. Hun idee richt zich specifiek op Hoboken, dat onder andere verdedigingsconstructies aan de kust tegen hoog water moet krijgen. Verder omvat het plan groene gebieden voor de opslag van overtollig regenwater, infrastructuur om het water gemakkelijk te laten wegstromen en waterpompen. Het team krijgt 230 miljoen dollar.

Team MIT CAU + ZUS + URBANISTEN

Dit team van MIT CAU, ZUS, de URBANISTENDeltares, 75B en Volker Infra krijgt 150 miljoen dollar om hun idee The Meadowpark verder uit te werken. Meadowpark moet een groot natuurreservaat worden waar overtollig water opgevangen kan worden. Is er geen overtollig water, dan is het park toegankelijk voor het publiek.

Team Interboro

Leden van het Interboro team zijn onder andere Deltares, H+N+S Landschapsarchitecten en de TU Delft. Zij krijgen 125 miljoen dollar voor hun idee om Long Island te beschermen tegen wateroverlast. Omdat Long Island van verschillende kanten door water bedreigd wordt, bedacht dit team een plan met meerdere oplossingen, zoals waterafvoersystemen en dijken.

Sandy

De wedstrijd Rebuild by Design werd uitgeschreven door de Hurricane Sandy Task Force naar aanleiding van orkaan Sandy, die in en om New York veel waterschade aanrichtte. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.