Nederlandse podcast over architectuur

Actualiteiten, Nieuws

Nederlandse podcast over architectuur

Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-03-2023

Platte Grond is een Nederlandse non-fictie podcast-serie over pioniers, architecten en andere cowboys. De verhalen gaan over de kracht van architectuur en over plannen voor de toekomst. Over torenhoge ambities en over het spoor soms volledig bijster zijn. Over beton, staal en stenen. Over groen, erfgoed en ontwerp. Maar vooral: over mensen. Onlangs startte het derde seizoen waarin speciale aandacht is voor ‘jong erfgoed’. De generatie Post65 gebouwen, gebouwen uit de periode 1965 en 1990, zijn lang niet altijd geliefd…is dat terecht? Of zijn ze onbegrepen? 

Onlangs verscheen de eerste aflevering van seizoen 3, getiteld: Bruut Bemind. Dit verhaal speelt zich af in en rond het stadhuis van Terneuzen. Deze ‘ark van beton’ maakt nogal wat tongen los in Zeeland. Het brutalistische gebouw is daarmee een goed voorbeeld van de discussie die gevoerd wordt rondom jong erfgoed. En het laat zien dat we het moeilijk vinden om gebouwen te zien als erfgoed, als ze nog maar een paar decennia oud zijn.

Sinds de komst van het stadhuis, in 1972, roept het gebouw al weerstand op. Veel Terneuzenaren vinden het lelijk. Gebouwenfan Martjan Kuit en Burgemeester Erik van Merrienboer proberen de stad enthousiast te krijgen voor het stadhuis. Ze zouden graag zien dat het de status van rijksmonument krijgt. Maar voor de Terneuzenaren is de liefde voor het grauwe gebouw allerminst vanzelfsprekend. Dit roept de vraag op: Moet je van een gebouw houden om het te behouden?

Een nieuw, verdiepend onderdeel van Platte Grond in seizoen 3 is: het nagesprek. Na afloop van het verhaal bespreekt Nienke de inhoud met dé post-65 expert van Nederland: Anita Blom.

Makers

Platte Grond is een productie van Klaenk. De serie wordt gemaakt door een team bestaande uit René van Es, Mariëtte Heres, Nienke de la Rive Box [host] en Michiel van Poelgeest [uitvoerend producent]. De productie is te vinden op Spotify en Apple Podcasts, maar is tevens te beluisteren via hun eigen site.

Het idee voor de Platte Grond podcast ontstond in 2019, in samenwerking met Stichting ArchiScienza, die zich inzet voor publicatie over en verdieping van architectuur en wetenschap. Voor het tweede seizoen ontvingen we een financiële bijdrage van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en voor seizoen 3 werken we samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Initiatiefnemer Michiel van Poelgeest merkte in 2018 dat er een groeiende behoefte was aan slow journalism met betrekking tot de gebouwde omgeving. Iedereen mag en kan een mening hebben over gebouwen, over architectuur en over ‘landschap’. Maar steeds vaker worden mensen hier door omstandigheden toe gedwongen. Door persoonlijke verhalen te maken over die kerken, kantoren, bruggen, en over dat landschap, wil Platte Grond een bijdrage leveren aan het publieke debat over architectuur en stedebouw.Luister aflevering

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.