Neutelings Riedijk maakt Kenniscluster Arnhem

Neutelings Riedijk maakt Kenniscluster Arnhem

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-07-2009

Architectenbureau Neutelings Riedijk gaat het Kenniscluster Rijnboog in Arnhem ontwerpen. Het bureau uit Rotterdam liet hiermee de overige kandidaten Claus en Kaan Architecten, Diederendirrix, Jo Coenen en Co Architecten en VenhoevenCS achter zich.

Neutelings Riedijk zien het Kenniscluster als een verlengstuk van de straat. Dit idee geven ze vorm door middel van een enorme trap die, beginnend aan het Bartokplein, het gebouw vanaf de begane grond tot aan het dak doorkruist. Op en aan de trap bevinden zich verschillende publieke ruimten zoals een foyer, een expositieruimte en een leeszaal. Het ontwerp stimuleert zo de onderlinge samenwerking tussen de verschillende organisaties die er gehuisvest zijn.

Maximaal
Het architectenduo gebruikt de maximale afmetingen van de locatie. In hun visie heeft het gebouw zes bovengrondse lagen en één ondergrondse laag, die het mogelijk maakt een verbinding te maken met de historische kelders.

De architecten besteden veel aandacht aan duurzame elementen. Zo werkt de binnenstraat in de zomer als een natuurlijke ventilatieruimte en in de winter als warmtebuffer. Voor koeling en een grijswatercircuit wordt regenwater opgevangen.

Uitgangspunten
Arnhem vroeg de architectenbureaus te laten zien op welke manier het Kenniscluster een uitnodigend en toegankelijk gebouw wordt dat inspireert en verleidt, zowel binnen als buiten. Daarnaast moesten de architecten laten zien, welke bijdrage het gebouw aan de stad levert, hoe het past op deze plek en aansluit op zijn omgeving, hoe het gebouw inclusief de buitenruimte gaat functioneren als een cluster met verschillende functies, en wat voor ideeën zij hebben over de duurzaamheid van het gebouw.

Neutelings Riedijk scoorde op alle criteria het beste. Met name de reactie van het bureau op de openbaarheid en toegankelijkheid van het gebouw vond de selectiecommissie erg overtuigend.

Planning
Het ontwerpproces, in samenwerking met de partners van het Kenniscluster, begint in september. De bouw start in 2011. Het kenniscluster opent in 2013 zijn deuren. Het Kenniscluster is een van de projecten van Rijnboog.

Bekende gerealiseerde ontwerpen van Neutelings Riedijk zijn onder meer het Centrum voor Beeld en Geluid in Hilversum en het Belastingkantoor in Apeldoorn. Ook ontwierp Neutelings Riedijk het Museum aan de Stroom in Antwerpen dat momenteel wordt gebouwd.

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Dubbelrol Jo Coenen mag
Presentatie architectenvisies voor Kenniscluster Arnhem
Vijf architecten voor Kenniscluster Arnhem
Arnhem selecteert architect Kenniscluster     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.