New Energy Institute Wuhan in de prijzen

Nieuws

New Energy Institute Wuhan in de prijzen

Door: Jacqueline Knudsen | 08-10-2015

Het New Energy Institute in Wuhan (China), een ontwerp van Soeters Van Eldonk architecten en Grontmij, heeft van de International Federation of Consulting Engineers (FIDIC) de Award of Merit ontvangen. De FIDIC Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de meest innovatieve projecten ter wereld.

Prijsvraag

De stad Wuhan (9 miljoen inwoners) wil zich de komende jaren tot de meest duurzame stad van China ontwikkelen. In dat kader is in 2011 een internationale prijsvraag uitgeschreven voor de bouw van het Wuhan New Energy Institute; een onderzoeksinstituut op gebied van nieuwe energiebronnen en duurzaamheid, met een internationale ambitie. Het ontwerp van Grontmij en Soeters Van Eldonk architecten is door de internationale jury unaniem verkozen boven de inzendingen van o.a. Arup, Zaha Hadid en Mott MacDonald.

Aronskelk

Samen met Grontmij heeft Soeters Van Eldonk architecten een gebouw ontworpen in de vorm van een bloem, met de aronskelk als inspiratiebron. Het kantoorgebouw heeft nul CO2-emissies en is ontworpen met de ambitie van energieneutraliteit. Het gebouw zal ongeveer 140 m hoog worden en omgeven zijn door laboratoria in de vorm van bladeren. Het gebouw is zo ontworpen dat het in de hete Chinese zomer in zijn eigen schaduw staat. Het dak van de bloem bestaat voornamelijk uit zonnepanelen voor de opwekking van energie. Regenwater wordt opgevangen in de kelk en gebruikt voor de watervoorziening van het gebouw. De karakteristieke stamper bestaat uit verticale windturbines waarmee windenergie wordt opgewekt. De rand van de kelk vormt een zonnedak dat bedoeld is voor de verwarming en koeling van het gebouw. Het gebouw wordt gekenmerkt door het principe van natuurlijke ventilatie. De centrale, ruim 120 m hoge zonneschoorsteen is bedoeld voor de natuurlijke luchtventilatie van de kantoren.
Het innovatieve gebouw kreeg de hoogste onderscheiding met drie sterren in het China Green Building beoordelingssysteem en is tevens het eerste kantoorgebouw ter wereld dat voldoet aan de normen voor de hoogste duurzaamheidsklasse ‘Outstanding’ in het internationale classificatiesysteem BREEAM.

Architect Soeters van Eldonk architecten, Jos van Eldonk
Constructie en bouwfysica : Grontmij
Programma Laboratoria en kantoren
Bruto vloeroppervlakte 40.000 m2
Opdrachtgever Hubei Science & Technology Investment Company
Foto’s: Grontmij

Film over het ontwerp, de constructie en de bouw:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.