NEXIT architecten wint Willem Diehlprijs 2017

Nieuws

NEXIT architecten wint Willem Diehlprijs 2017

Door: Petra Starink | 06-06-2017

Tijdens de Nacht van de Architectuur in de Koepelgevangenis in Arnhem ontving NEXIT architecten van de vakjury de Willem Diehlprijs 2017 voor het verbouwde Theater aan de Rijn. De publieksprijs ging naar het gerestaureerde Sint Petersgasthuis door Hurenkamp Architecten en Studio Kees Marcelis.

Theater aan de Rijn

In het juryrapport wordt het Theater aan de Rijn geprezen omdat het niet is ‘herbestemd maar doorbestemd’. ‘Met een klein budget en met veel visie is het negentiende-eeuwse theaterpand nieuw leven ingeblazen. De voornaamste toevoeging is de grotendeels glazen uitbouw, die dienst doet als entree, foyer en trappenhuis. Hierdoor is het gebouw nu georiënteerd op het zuiden. Het theater, dat voorheen alleen toegankelijk was via een steeg aan de Rijnstraat, is door deze 180 graden draai aanzienlijk opener en zichtbaarder geworden. Dat is op een slimme en smaakvolle manier gebeurd in goede samenwerking tussen architect en opdrachtgever’.

‘Het Theater aan de Rijn is zo ontworpen, waarbij vanuit een integrale visie goed is nagedacht over klimaat, akoestiek, materiaalkeuze, gebruik en verblijf. Het heeft een architectonische kwaliteit wars van esthetische opsmuk.  Een voorbeeldige omgang met erfgoed en een goed begrip van het DNA van het gebouw en de plek hebben hier tot een kraakheldere oplossing geleid. De integere ontwerp-ingreep is fysiek weliswaar beperkt, maar heeft een grote impact op het (culturele) verblijfsklimaat in de binnenstad.

Willem Diehlprijs

De Willem Diehlprijs voor het beste project op het gebied van restauratie, renovatie en herbestemming is een initiatief van het Arnhemse architectuurcentrum CASA, en werd voor de 6de keer georganiseerd. De prijs is twee jaarlijks en werd op 1 juni 2017 uitgereikt.  Voorgaande winnaars waren: De Transformatie, Paleis op de Heuvel, de Schouwburg, het Stadhuis en Bar Florian.

Lees hier het hele juryrapport

Beeld: CASA-Jan de Vries

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.