Niekée en De Matrix winnen Scholenbouwprijs

Niekée en De Matrix winnen Scholenbouwprijs

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-01-2009

De Scholenbouwprijs 2008 is gewonnen door Niekée in Roermond (Architect: Erik Schotte – LIAG, Den Haag) in de categorie voortgezet onderwijs. De prijs in de categorie primair onderwijs ging naar de brede school De Matrix in Hardenberg (Architectenbureau Marlies Rohmer. Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma maakte tijdens een feestelijke bijeenkomst van schoolleiders, architecten, wethouders, bouwers en leerlingen in de Jaarbeurs in Utrecht de winnaars bekend.

Het thema van de negende editie van de Scholenbouwprijs was ‘Het duurzame schoolgebouw, kwaliteit in samenhang’. Beide scholen ontvingen een ingelijste foto van hun school en een cheque met een waarde van € 15.000. De Scholenbouwprijs wordt iedere twee jaar georganiseerd door ICSadviseurs in opdracht van het
Ministerie van OC&W. Aan de Scholenbouwprijs 2008 hebben bijna 140 scholen meegedaan.

Na een uitgebreide selectie heeft de jury negen scholen genomineerd, vier in het primair onderwijs en vijf in het voortgezet onderwijs. Alle genomineerde scholen zijn bezocht en op verschillende aspecten van duurzaamheid getoetst. In de eerste plaats is gekeken naar het gebouw in zijn omgeving. Vervolgens is de plattegrond van het gebouw bestudeerd waarbij onder andere is gekeken naar de mate van flexibiliteit.

De jury heeft verder onderzocht of de vertaling van het onderwijskundig concept in het gebouw geslaagd is. Bij de beoordeling van de fysieke duurzaamheid is onder andere gelet op materiaalgebruik, klimaatbeheersing en daglichttoetreding. Ten slotte hebben ook aspecten als beleving en sfeer een belangrijke rol gespeeld bij de beoordeling.

Juryoordeel Niekée
Niekée in Roermond is een veelkleurige vmbo-school met leerlingen uit de hele regio. Het opvallende gebouw heeft een mooi vormgegeven entree waardoor een natuurlijke relatie ontstaat tussen gebouw en omgeving. Niekée is naast school onder andere ook theater en conferentieoord voor verenigingen en bedrijven.

Doordat de vloer in het gebouw is opgetild, is een prachtige doorkijk naar de praktijkruimten ontstaan. Kernpunten in het leerconcept van Niekée zijn uitdaging en nieuwsgierigheid. Het gebouw zit logistiek goed in elkaar en maakt het mogelijk voor de leerlingen om te ontdekken waar hun talenten liggen.

De leerlingen lijken zelfbewust en zijn blij met hun leeromgeving. Niekée is een duurzaam schoolgebouw, mede door de compacte vorm. Het atrium heeft een evenwichtige daglichttoetreding, waardoor de temperatuur aangenaam blijft.

Juryoordeel De Matrix
Brede school De Matrix huisvest twee basisscholen, kinderopvang en zorgvoorzieningen en wordt daarnaast door verschillende organisaties gebruikt voor cursussen en vieringen. De jury is erg enthousiast over het bouwkundig concept. Rond het gestapelde centrale hart liggen vier vleugels.

Het uitzicht vanaf het meersportenplein bovenop de gymzaal is prachtig. Omdat het gebouw alleen voorkanten heeft, is het heel transparant en van alle zijden benaderbaar. De buitenruimte is nadrukkelijk onderdeel van het leerdomein. Het brede schoolplein is openbaar toegankelijk en wordt ingericht met vlindertuin, zandbak en skateplein.

De kolomconstructie in de vier vleugels zorgt voor maximale flexibiliteit. De clustering van vijf lokalen met een gezamenlijke verwerkingsruimte werkt goed. In het gebouw is gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning toegepast.

Omgevingsprijzen
De jury van de Scholenbouwprijs heeft besloten twee extra prijzen toe te kennen aan scholen die op een bijzondere manier hebben ingespeeld op de kwaliteiten in de omgeving of onderdeel zijn van een samenhangende ruimtelijke en maatschappelijke opgave. De Omgevingsprijzen zijn gewonnen door het Insula College in Dordrecht (vo) en de Vlinder in Ter Apel (po).

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.