Nieuw architectonisch pareltje in hart Rotterdam

Nieuw architectonisch pareltje in hart Rotterdam

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-02-2008

Rotterdam ontwikkelt de komende jaren het gebied bij Rotterdam Centraal tot een architectonisch pareltje. Wethouders Hamit Karakus (Wonen en ruimtelijke ordening) en Mark Harbers (Economie) hopen dat het Centraal District Rotterdam, het 600.000 vierkante meter grote gebied in hartje centrum, over tien jaar klaar is.

Economisch hart
De gemeente heeft het stedenbouwkundige plan onlangs aangenomen. Nu vult ze samen met ontwikkelaars, huidige en toekomstige bedrijven de plannen verder in. ,,In dit kloppende economische hart” moet een gevarieerd aanbod in winkels, woningen, kantoren en bedrijven komen. Zo maakten de wethouders woensdag bekend.

Het gaat volgens hen om een ,,unieke kans om het hart van een stad opnieuw in te richten”. De gemeente stimuleert dat gerenommeerde nationale en internationale architecten invulling geven aan het ,,nieuwe gezicht”, zoals zij het noemen.

Nieuw CS
Verder bouwt Rotterdam aan een nieuw centraal station. Dit gebouw moet in 2011 af zijn. Het wordt een openbaarvervoersknooppunt waar behalve treinen ook onder meer de hogesnelheidslijn (HSL) en RandstadRail stoppen. Het aantal toekomstige reizigers per jaar moet uitkomen op 75 miljoen.

Plinten
De gemeente wil met de herontwikkeling het stationsgebied verlevendigen. Daarom hecht ze zoveel belang aan de plinten (de begane grond), waarin onder meer horeca moet komen, van de gebouwen. Het is de bedoeling dat de bedrijvigheid 24 uur per dag door gaat.

Ondernemers hebben al volop belangstelling. ,,De bedrijven staan nu al in de rij”, aldus Karakus. ING, Unilever, Holland Casino en ontwerpster Marlies Dekkers hebben al hun kantoor in het stationsgebied of krijgen er een plek. De wethouders denken dat het gebied 7000 tot 15.000 extra arbeidsplaatsen oplevert.

Bron: ANP

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.