Nieuw architectuurnetwerk Buitenkans

Nieuws

Nieuw architectuurnetwerk Buitenkans

Door: Petra Starink | 28-04-2021

Op 28 april wordt tijdens de Landschapstriënnale in het Van Gogh Nationaal Park in Brabant het nieuwe architectuurnetwerk Buitenkans gelanceerd. Buitenkans is het Brabants Kempens Architectuur Netwerk dat zich in gaat zetten voor een integrale aanpak voor regio-overstijgende ruimtelijke opgaven en biedt een platform voor het gesprek over de ruimtelijke kwaliteit in stad en land.

Ruimtelijke uitdagingen

Buitenkans is een initiatief van de architectuurcentra uit Brabant en Turnhout en filmfestival TIAFF. Aanleiding voor de samenwerking zijn de grote ruimtelijke uitdagingen waar zowel de provincie Brabant als de Belgische Kempen voor staan. De energietransitie, de woningbouwopgave, de landbouwtransitie, de wateropgave, de afname van biodiversiteit en de verschraling van de kwaliteit van het landschap. Opgaven die de regionale context overstijgen en alleen in nauwe samenhang tussen stad en land opgelost kunnen worden. De initiatiefnemers bundelen de krachten om deze uitdagingen te agenderen. 

Onafhankelijk platform

Buitenkans wil als onafhankelijk platform het debat voeren, mensen verbinden en in gesprek brengen over de kwaliteit van de omgeving. Een brug slaan tussen bestaande initiatieven, werelden en belangen. De toegevoegde waarde van de ontwerp- en verbeeldingskracht van architectuur krijgt een podium. Hiermee wil Buitenkans een positieve impact uitoefenen op de ruimtelijke kwaliteit van de gebouwde omgeving in Brabant en de Belgische Kempen.

Lancering Buitenkans

De lancering van Buitenkans vindt plaats op woensdag 28 april 2021, tijdens de Internationale Landschapstriënnale. Tussen 20:00 en 21:00 uur spreekt Lisa Peters met Esther Kruit (Kruitkok Landschapsarchitecten) en Jorryt Braaksma (LAMA Landscape) over de relatie tussen stad en buitengebied, de complexiteit van de huidige ruimtelijke opgaven en de betekenis van de landschapsarchitectuur. Deelname is gratis na aanmelding.

Het programma wordt verzorgd door CAST, met medewerking van BLASt, AR-TUR, Architectuurcentrum Eindhoven, BAI en TIAFF.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.