Nieuw Cultureel Centrum Alblasserdam

Nieuw Cultureel Centrum Alblasserdam

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-12-2008

Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam is officieel geopend. Het stoere gebouw vervangt het tot de draad versleten oude centrum De Wipmolen. De gemeente heeft gekozen voor een beeldbepalende locatie, buitendijks, gelegen aan het water, naast het raadhuis en temidden van alle nieuwe centrumontwikkelingen.

Abrahamse De Kock Architecten BNA uit Dordrecht ontwierp het multifunctionele gebouw en maakte een plan voor de inrichting. De bijzondere combinatie van vrijwel alle lokale sociaal culturele en diverse commerciƫle activiteiten (verenigingen, cursussen, zalenverhuur en bioscoopzalen) maken het een gebouw voor alle Alblasserdammers.

Half in het water
Het gebouw ligt buitendijks, half op het land en half in het water van de haven, die in open verbinding staat met de rivier De Noord. De onderkade – ingericht als parkeerterrein – kan bij erg hoge waterstanden onderlopen. Het nieuwe centrum is door middel van een brug bereikbaar vanaf de hoger gelegen kade.

Landvast versterkt de relatie tussen het dorp en de haven. Het heeft een open karakter met een uitnodigende – naar het dorp gerichte – entree. De brug, het hoge bordes met de trap en de stoere gemetselde onderbouw dramatiseren de buitendijkse ligging. De onderbouw bestaat uit een waterdichte betonconstructie, die ter plaatse van de gevelopeningen met innovatieve waterkeringen kan worden gedicht. De lichtere bovenbouw is uitgevoerd met een fraai gedetailleerde zinkkleurige metalen gevelbekleding.

Buitenpodium
De stalen brug vormt vanaf de boulevard een uitnodigende loper tot het gebouw. Het hoger gelegen bordes kan tevens als buitenpodium worden ingezet. Het gebouw volgt aan de kant van het centrum de gebogen lijn van de waterkering en neemt aan de waterzijde de strakke lijnen van het kanaal over. De kromming in de gevelwand levert vanuit ieder gezichtspunt een ander beeld op. Het steeds veranderende, langs het gebouw strijkende licht versterkt dit effect.

Het gebouw oogt smal vanaf de Dam gezien en maakt zich breed aan de rivierzijde en speelt zo in op de schaalverschillen in het gebied. Ondanks het ‘gesloten programma’ zijn de architecten er in geslaagd een alzijdig georiĆ«nteerd en een open, toegankelijk gebouw te realiseren. Vanuit de ruimten op het hoogste niveau is het zicht op en de relatie met de omgeving steeds een andere.

Inrichting
Naast de opdracht van de Gemeente Alblasserdam voor het cultureel centrum heeft Abrahamse De Kock Architecten BNA van de Stichting Sociaal Cultureel Centrum Alblasserdam de opdracht gekregen voor het ontwerpen van de gehele inrichting. De diverse in bamboe en keramisch tegelwerk uitgevoerde buffetten en balies sluiten dan ook naadloos aan bij de sfeer en het materiaal van het interieur.

Het gebouw moet de plaats worden waar Alblasserdammers elkaar ontmoeten, genietend van de prachtige locatie, met uitzicht op de brug over de Noord, de haven, de Dam, het Raadhuisplein en de nieuwbouw op de voormalige scheepsbouw terreinen.

Foto: Huib Kooyker, Dordrecht

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.