Nieuw dans- en muziekcentrum Den Haag

Nieuw dans- en muziekcentrum Den Haag

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-04-2008

Met de komst van een internationaal dans- en muziekcentrum aan het Spuiplein wil Den Haag het plein meer (inter)nationale bekendheid geven. Wethouders Jetta Klijnsma (PvdA, Cultuur) en Frits Huffnagel (VVD, Citymarketing) presenteerden woensdag hun plannen voor het complex.

Een hoogwaardig en veelzijdig aanbod op het gebied van onder andere dans, (muziek)theater, opera, jazz, pop en muziek staat centraal in de nieuwe plannen. De directies van het Koninklijk Conservatorium, het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en de Stichting Gastprogrammering onderzoeken hoe de ambities voor het nieuwe centrum kunnen worden uitgewerkt. Voor de bouw zijn honderden miljoenen euro’s nodig.

Culturele hoofdstad
De komst van het nieuwe kunst- en cultuurcentrum hangt samen met het verwerven van de titel culturele hoofdstad van Europa in 2018. Elk jaar kiest het Europees Parlement een culturele hoofdstad van Europa om zo de burgers van de Europese Unie elkaar beter te leren laten kennen.

Huffnagel wil met Den Haag in de spotlights komen. “Eerst kreeg Amsterdam de titel, toen Rotterdam, dus als we de volgorde aanhouden, moeten wij het gewoon worden.” Het gebouw moet dan ook voor 2018 af zijn.

Sprankelend
De stad geeft in 2011 aan hoe zij het gezicht als culturele hoofdstad denkt in te vullen. “We willen dat het neusje van de zalm hier kan optreden. De meest gekke dingen moeten kunnen”, aldus Klijnsma. “Het jaar 2018 dient een sprankelend jaar te worden.” Gemiddeld geven culturele hoofdsteden ongeveer 37 miljoen euro uit.

Het Residentie Orkest is postief over de plannen voor het nieuwe centrum. “Uit de wens een dergelijk complex te ontwikkelen blijkt de waarde die Den Haag hecht aan zijn culturele boegbeelden, zoals het Residentie Orkest”, aldus directeur Niels Veenhuijzen.

Bron: ANP

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.