Diepterecord architectenbranche

Nieuws

Diepterecord architectenbranche

Door: Petra Starink | 30-05-2013

Ruim 60% van de architectenbureaus verwacht minder opdrachten voor de rest van het jaar. Uit het terugkerende halfjaarlijks conjunctuuronderzoek van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) blijkt verder dat veel nieuwe projecten vertraging oplopen door gebrek aan financiering.

De branche lijdt verder onder bezuinigingen van corporaties, overheden en uitstel van besluitvorming over projecten. Hiermee is een nieuw dieptepunt bereikt. Enig lichtpuntje zien de architecten in de tijdelijke btw-verlaging voor woningrenovaties. Per saldo verwachten architecten dat het woonakkoord eerder een negatieve invloed heeft op de investeringen in woningen. BNA-directeur Fred Schoorl: ‘Dit dieptepunt is dramatisch, al zien we een toename van omzet uit herontwikkeling en verduurzaming. Kansen liggen er op de consumentenmarkt, de zorg en het bedrijfsleven zelf. Ook de buitenlandse markt biedt perspectief.’

Werkvoorraad

De gemiddelde werkvoorraad van bureaus bedraagt circa 3,3 maanden. Een half jaar geleden was dit nog 4 maanden. In het topjaar 2008 lag de werkvoorraad op maar liefst 9 maanden. Daarbij komt dat in 2008 ruim twee keer zoveel mensen werkten in de branche. De verwachtingen van architecten over het aantal nieuwe opdrachten en de ontwikkeling van de omzet zijn niet optimistisch: gemiddeld verwachten bureaus een daling van 5% in het aantal opdrachten, omzet en werkgelegenheid. Door de concurrentie om opdrachten staan bovendien de honoraria onder druk.

Bron: BNA

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.