Nieuw elan bedrijventerrein Goudse Poort

Nieuw elan bedrijventerrein Goudse Poort

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-05-2009

Het Gouds Regionaal Architectuur Platform (grAp) heeft een wedstrijd uitgeschreven om ideeën te lanceren voor de aanpak van de veroudering en de leegstand in de Goudse Poort, het gebied aan de noordwestkant van de stad. De uitslag wordt in het najaar bekend. De winnaar van de Goudse prijsvraag wacht een geldbedrag van achtduizend euro.

Zwakte
Aanleiding voor het platform om een prijsvraag voor de Goudse Poort uit te schrijven, is het Jaarboek Beste Bedrijventerreinen 2008, zegt woordvoerder W. de Bruijne. De Goudse Poort wordt daarin uitvoerig beschreven.

Het functioneren van het parkmanagement en de aanwezigheid van een belangenvereniging worden als sterke punten beschouwd. Als zwakte wordt aangegeven: grote leegstand van kantoren, leegstand bedrijfshallen, geen samenhangend geheel van het gebied en er is geen mogelijkheid tot uitbreiding. Daarnaast kent de Goudse Poort parkeerproblemen.

Heroriëntatie
GrAp opereert niet op eigen houtje, maar heeft contact gehad met pandeigenaren van het gebied. Die noemen de sfeer van de Goudse Poort naargeestig. De toegankelijkheid vanaf de A12 moet verbeterd worden. Een wandeling in het gebied is niet goed mogelijk.

Mede ingegeven door ontwikkelingen op de kapitaalmarkt, de komst van nieuwe bedrijfsterreinen in de regio maakt een ‘zekere heroriëntatie’ van het gebied noodzakelijk, volgens de eigenaren.

Bereikbaar
De gemeenteraad heeft in 2007 het Structuurplan Goudse Poort opgesteld, waarin voorstellen zijn gedaan voor vernieuwing van het gebied. Het plan is echter, zegt GrAp, te ambitieus gebleven, door de economische situatie. In de wedstrijd van grAp gaat het daarom niet alleen om nieuwbouw op de Goudse Poort, maar ook om renovatie.

Het gaat naast de aanpak van gebouwen zelf ook om de bereikbaarheid (entree vanaf de weg Goudse Poort nabij het Shell-station en de parkeergelegenheid. Er mogen nieuwe functies (wonen) worden toegevoegd. Winkelen en recreëren, komen ook in aanmerking, mits ze niet concurrerend zijn met de binnenstad.

Het publiek kan in de tweede helft van het jaar zien wat de architecten voor plannen hebben bedacht. Nadat in november de prijzen zijn uitgereikt komt er onder andere een tentoonstelling van de ingeleverde ideeën.

Bron: AD.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.