Nieuw gevelbeeld Fenix II

Nieuws

Nieuw gevelbeeld Fenix II

Door: Petra Starink | 13-09-2021

De restauratie van de zuid-en oostgevel van de Fenixloods II in Rotterdam is voltooid, anderhalf jaar is er gewerkt aan de gevel van 127 meter aan het Deliplein op Katendrecht en de kopse kant bij de Rijnhavenbrug. De gevels zijn volgens het restauratieplan van Bureau Polderman aangepakt.

Panoramisch uitzichtpunt

In 2018 werd begonnen met de transformatie van de Fenixloods II. Op de 1e verdieping komt het FENIX Landverhuizersmuseum, op de begane grond komen culturele voorzieningen, horeca en creatieve bedrijfjes. De komende jaren krijgt de Fenixloods II een moderne toevoeging, hiervoor is het Chinese architectenbureau MAD Architects aangetrokken. Zij tekende voor het ontwerp van ‘de tornado’, een panoramisch uitzichtpunt op het dak van het historische gebouw.

Gerestaureerde gevel

De roerige geschiedenis van de Fenixloods II heeft tussen de oplevering in 1923 en 2018 haar sporen nagelaten. Oorspronkelijke elementen waren terug te vinden, maar ook die van het herbouwplan 1948-50. Bij aanvang van de restauratiewerkzaamheden in 2018 bezat de gevel dus weinig uniformiteit. Alle elementen zijn gerestaureerd of bijgemaakt. De karakteristieke kozijnen zijn hersteld naar de situatie van 1923 en voorzien van monumentenglas. De 2.200 vierkante meter van de zuidgevel is schoongespoten en opnieuw voorzien van cementstuc. De kenmerkende schuifpuien op straatniveau zijn teruggebracht naar de originele naoorlogse staat uit 1950. Deuren en kozijnen zijn in de oorspronkelijke kleur groen geschilderd.

Video over werkzaamheden gevel

In opdracht van FENIX volgen filmmakers Gregg Telussa en Debbie Kleijn de werkzaamheden op de bouwplaats. Bekijk de video hier.

FENIX is een initiatief van de Stichting Droom en Daad. Dura Vermeer is hoofdaannemer van Fenixloods II.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.