Nieuw interieur voor Willem de Kooning Academie

Nieuw interieur voor Willem de Kooning Academie

Nieuws
Door: Petra Starink | 25-02-2013

TomDavid architecten en Kraaijvanger architecten, beiden uit Rotterdam gaan een visie ontwikkelen  op in-en exterieur  van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. De directie heeft uit vijf presentaties gekozen voor het plan van TomDavid & Kraaijvanger, waarin de gesloten structuur van het huidige gebouw zal worden opengebroken en belangrijke ruinten door middel van een Artery aan elkaar worden gekoppeld.

Met dit ontwerp wordt interdisciplinair werken een van de pijlers van de nieuwe onderwijsvisie van de academie gestimuleerd. Zes transparante stations (werkplaatsen nieuwe stijl) zullen de relatie met elkaar en de rest van het gebouw aangaan. De werkplaatsen worden opener, transparanter en goed zichtbaar vanuit de verkeersroute die door beide gebouwen loopt.

Artery

De beide entrees vormen het begin en eindpunt van een semi-openbare, communicatieve route, die uitnodigt om interdisciplinaire samenwerkingen aan te gaan en werk tentoon te stellen. Deze Artery genereert ontmoeting en samenhang, en knoopt de stations en enkele uitgangspunten uit de onderwijsvisie aan elkaar. De Willem de Kooning Academie bekleedt een bijzondere positie in Rotterdam. Naast kennisinstituut is het een katalysator voor samenwerkingsverbanden tussen uiteenlopende partijen, van het culturele veld tot aan het bedrijfsleven.

Het doel is om de succesvolle verbindingen tussen de academie en de stad te vertalen naar de fysieke ruimte van de academie. Met als uitdaging het omzetten van immateriële structuren naar een nieuw ruimtelijk ontwerp dat die structuren juist blootlegt en versterkt. Deze uitgangspunten waren leidend in de visie die TomDavid & Kraaijvanger neerlegden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.