Nieuw kantoor Euromax

Nieuw kantoor Euromax

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-12-2007

De bouwactiviteiten voor het nieuwe kantoorgebouw van Euromax zijn afgerond. In januari 2008 wordt het gebouw in gebruik genomen. KOW ontwierp een modern gebouw voor de nieuwe containerterminal die, gezien vanaf het water, fungeert als een duidelijk zichtbaar landmark op de Maasvlakte. Het gebouw is via de Design-build methode gerealiseerd. Architecten van KOW zijn in nauw overleg met de klant, het Havenbedrijf Rotterdam BV tot een overtuigend ontwerp gekomen, waarna de engineering van het ontwerp door de aannemer is uitgevoerd.

Overtuigend ontwerp
Het complete programma omvat 8000 m2 kantoorruimte met daarbij nog 2000 m2 voor douane-, onderhouds- en toegangsgebouwen. De opdracht was het ontwerpen van een onderscheidend gebouw met een grote mate van herkenbaarheid en een sterk imago. Het gebouw heeft een simpele en krachtige vorm meegekregen. Projectarchitect John Chan: “De krachtige gebouwvorm heeft de potentie zich in het geheugen te griffen, zonder dat men het gebouw daadwerkelijk in gedachten kan reproduceren of omschrijven. In werkelijkheid is het een eenvoudige rechthoekig gebouw dat op een slimme plek is doorgesneden”. Stijl en detailleringen van het gebouw zijn doorgezet tot in de nevengebouwen en luifels waardoor de herkenbaarheid is vergroot. Het eenvoudige gebouwvolume heeft op ingenieuze wijze reliëf gekregen zodat het gebouw vanuit verschillende gezichtspunten steeds een andere vorm en gedaante laat zien. Bij het ontwerp heeft KOW zich vooral laten inspireren door de bijzondere stedenbouwkundige context. De omgeving bestaat uit een grote vlakte met hoofdzakelijk containers, gigantische kranen en een schitterend uitzicht op zee.

Realisatie volgens Design-build methode
KOW heeft samen met het Design-build team – bestaande uit Stevens en Van Dijck (bouwmanagement), adviseurs Broersma Den Haag (constructie) en Valstar Simonis (installatie) – met de opdrachtgever het programma van eisen opgesteld en op basis daarvan in het voortraject van het proces een voorlopig ontwerp gemaakt. De aanpak is erop gericht zo effectief en efficiënt mogelijk binnen korte tijd het architectonisch ontwerp vast te leggen. Anders dan bij de aanpak in een conventioneel project worden juist in deze fase al de beeldbepalende detaillering en het niveau van afwerking vastgelegd. Op vooraf benoemde onderdelen krijgt de aannemer enige ruimte voor eigen invullingen en creatieve oplossingen. Het programma van eisen, het structuurontwerp en een verdere specificatie van wensen dienen als basis voor de verdere uitwerking door de aannemer.

Bron: KOW

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.