Nieuw kindermuseum te Amsterdam

Nieuws

Nieuw kindermuseum te Amsterdam

Door: Jacqueline Knudsen | 08-02-2012

Het Verzetsmuseum Amsterdam gaat uitbreiden met een nieuw kindermuseum. Vandaag zijn de plannen gepresenteerd en is de bouw officieel van start gegaan. Het ontwerp is gemaakt door Architect Hans Ruijssenaars.

Aanleiding voor de uitbreiding is het groeiende aantal bezoekers aan het Verzetsmuseum. Het bezoekersaantal is in 2011 gestegen tot boven de 60.000 per jaar, waarvan 17.000 kinderen van 9 tot 14 jaar. Architect Hans Ruijssenaars heeft een masterplan gemaakt voor verbouwing en uitbreiding van het museum. De eerste fase zal bestaan uit een uitbreiding achter de huidige museumruimten, daarvoor heeft het museum een deel van een oude garage aangekocht, gelegen op het binnenterrein tussen de Henri Polaklaan en de Plantage Doklaan.

Transparant

Die tweelaagse uitbreiding zal bestaan uit een kindermuseum op de begane grond en op de eerste verdieping komt er een luchtige kantooromgeving met daglicht. Daar komt een ruimte voor de vrijwillige museumdocenten en er komen extra kantoorplekken voor de medewerkers die nu werken in krappe ruimtes met weinig tot geen daglicht. De verdieping wordt vanaf deurhoogte over de hele laag transparant. De uitbreiding krijgt een groen dak en zal een zo min mogelijke een obstructie vormen voor de omwonenden van het binnengebied.

Tijdmachine

Liesbeth van der Horst, directeur van het museum: ‘De opstelling van het kindermuseum ligt nog niet helemaal vast. Maar onze gedachten gaan de volgende richting op: de jonge bezoekers komen in een tijdmachine terecht en worden vanuit het heden naar de wereld van 1940 verplaatst. Ze komen in een andere samenleving, op een plein met gebouwen. Er zijn vier gedeeltes: over verzet, vervolging, collaboratie en het dagelijkse leven, dat in beeld komt in een schoolklas, op straat, in een winkel en een woonhuis. Als het plein wordt verlaten komt de bevrijding aan bod.’

Ontwerp: Hans Ruijssenaars architecten
Opdrachtgever: Verzetsmuseum Amsterdam
Bouw: 2012-2013

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.