Nieuw kloppend hart voor Kennemer College

Nieuw kloppend hart voor Kennemer College

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-10-2007

Het Kennemer College, havo/vwo locatie Büllerlaan te Beverwijk is door LIAG intern volledig getransformeerd.
Daarbij is een bestaande binnenplaats van 30 x 30 meter overkapt en bestemdtot aula en mediatheek. De school is compact van bouw, efficiënt in verbindingen en oogt vrolijk,fris en modern. Vandaag wordt de nieuwbouw officieel geopend.

Met de renovatie moesten een aantal problemen van de oude school opgelost worden zoals de langelooplijnen naar de verschillende afdelingen met een grote stroom leerlingen die zich na iedere les doorde nauwe gangen moest persen. Er waren te weinig lokalen en de bestaande lokalen waren te klein. Erwas geen duidelijk centrum/hart in de school en de entree was te klein.

Al vrij snel was er het idee de bestaande binnenplaats volledig te overkappen om daardoor een nieuwe begane grond situatie te creëren die korte loopafstanden zou geven tussen de verschillende vleugels. Door het overdekken van de ‘binnencour’ ontstond een groot atrium. In het atrium, op de begane grond,bevindt zich de aula, de mediatheek op de eerste verdieping. Door de bestaande aula middels grote
beweegbare deuren te verbinden met het atrium werd ook de gewenste uitbreiding van de aula gerealiseerd. De beide ruimtes kunnen naar believen worden gescheiden of gezamenlijk worden gebruikt. Zo heeft het school een nieuw hart in het centrum van het gebouw gekregen.

Om het aantal dragende kolommen in het Atrium te beperken, is er gekozen voor een draagstructuur van stalen bomen zodanig dat de constructieve logica gecombineerd werd met het gewenste architectonische beeld. Vier asymmetrische stalen bomen dragen de vloer van de mediatheek. Op de uiteinden van de takken hiervan staan opnieuw asymmetrische bomen, die het dak dragen. Tijdens het
ontwerp is intensief overleg geweest over de vorm en maatvoering van de bomen om de constructieve logica te combineren met het gewenste architectonische beeld.
Bron: LIAG

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.