Nieuw Leids Laken

Nieuw Leids Laken

Nieuws
Door: Petra Starink | 09-05-2014

Museum de Lakenhal in Leiden brengt de geschiedenis van het Leids Laken weer tot leven. Tot 2017 werken kunstenaars en ontwerpers aan een opdracht tot ontwikkeling van een gloednieuwe wollen stof, die het opnieuw geregistreerde merk ‘Leids Laken’ zal dragen.

Beeldend kunstenaar Christie van der Haak  kreeg de eerste opdracht. Zij liet zich inspireren door de stoffenstalen van Museum De Lakenhal, waarin vele kleurrijke, exotische motieven zijn terug te vinden. De ontwerpen zijn opgenomen in de tentoonstelling Zeven Eeuwen Leids Laken, waar bezoekers worden uitgenodigd om te stemmen op hun favoriet. De tentoonstelling is te zien tot medio 2015.

Museum De Lakenhal is gevestigd in de monumentale ‘Laecken-Halle’ uit 1640. Hier werden de wereldberoemde Leids lakens gekeurd en van een loodje voorzien. Zeven eeuwen lang heeft de productie van wollen lakense stoffen de identiteit van de stad Leiden bepaald. In 1977 sloot de laatste lakenfabriek zijn deuren. De geschiedenis van het Leids laken is diep weggezonken in het geheugen. Het museum brengt daar nu met deze tentoonstelling verandering in.

Beeld: Museum de Lakenhal

Kijk voor meer informatie  op de website van Museum de Lakenhal

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.