Nieuw muziekcentrum voor Leiden

Nieuw muziekcentrum voor Leiden

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-08-2009

Leiden krijgt een nieuw muziekcentrum. Ector Hoogstad Architecten ontwerpt het midden in een historisch bouwblok in de Leidse binnenstad, het Nobelcomplex. De oude fabriekspanden, bestaande woningen én nieuwbouw worden op een heel natuurlijke manier geïntegreerd. “Zo’n gebouw in de binnenstad ontwerpen is zeer complex, maar tegelijk een feest om te mogen doen”, zegt architect ir. Joost Ector.

Geluidsisolatie
Ector Hoogstad Architecten renoveert de bestaande panden en ontwerpt nieuwbouw op het binnenterrein. Geluidsisolatie is daarbij belangrijk: “We willen in de eerste plaats voorkomen dat isolatie überhaupt nodig is. Daarom maken we voor de ruimten die het meeste geluid produceren, de twee zalen, nieuwbouw. Die houden we los van de bestaande panden. Dáár komen de minder geluidsbelastende functies, zoals de foyers, kleedkamers en kantoren.”

Ruimtelijke opbouw
De historische 19e-eeuwse bebouwing blijft zo veel mogelijk behouden. Dat geldt ook voor de bestaande sfeer. “We zoeken naar harmonie tussen bestaand en nieuw. Daarvoor gebruiken we de geschiedenis als inspiratiebron, zonder die te willen kopiëren. Met ons ontwerp sluiten we ook nadrukkelijk aan bij de bestaande ruimtelijke opbouw van grote en kleine ruimtes, tuinen en dakterrassen.”

Duurzaamheid
Duurzaamheid speelt een grote rol in het nieuwe muziekcentrum. Energievoorziening en materiaalgebruik zijn daarin slechts een onderdeel, zegt Ector. “Duurzaamheid is voor ons ook hergebruik van bestaande gebouwen, zoals dit Nobelcomplex. De grond wordt zeer intensief gebruikt, autogebruik ontmoedigd en fietsen juist aangemoedigd. Eerder ontwierp Ector Hoogstad Architecten onder meer het Muziekkwartier in Enschede, met daarin poppodium Atak. Naar verwachting wordt begin 2011 begonnen met de bouw van het nieuwe Leidse muziekcentrum. Eind 2012 opent het centrum zijn deuren.

Bron en foto’s: Ector Hoogstad Architecten

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.