Nieuw politiebureau Nieuwegein

Actualiteiten, Nieuws

Nieuw politiebureau Nieuwegein

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-06-2023

In de groene kom van de afrit van de A2 ter hoogte van Nieuwegein realiseert Van Pelt Architecten een nieuw teambureau voor de politie van deze gemeente in samenwerking met LAP Landscape & Urban Design, M+R interior architecture, Nelissen ingenieursbureau en Goudstikker de Vries. De gezamenlijke visie laat een biodivers, flexibel en compact gebouw zien dat samen met het terrein een natuurlijke visuele toevoeging voor de omgeving vormt.

Een unieke locatie vraagt om een uniek gebouw dat als vanzelfsprekend past in de omgeving en tegelijkertijd goed zichtbaar en herkenbaar is als politiebureau. De interne beleving wordt, waar mogelijk, een voortzetting van de buitenwereld: licht, lucht, ruimte en groen zijn hier de kernwaarden. Door veel daglicht wordt het exterieur naar binnen getrokken en ontstaan er rondom vides binnenruimten voor ontmoeting en samenwerking met mooie zichtrelaties.

Water

In het ontwerp van het nieuwe politiebureau speelt water een belangrijke rol. Door het gehele gebied, gebouw en landschap is er een waterlijn als een verbindend element te vinden. Van het bufferen van water en watertafels en een watertrap op het voorplein. Verder liggen er wadi’s tussen parkeerplaatsen waarin keien, rotsen en bloemrijke grassen worden gerealiseerd. De bomen zijn aan de uiteinden in wadi’s gegroepeerd zodat het ook daadwerkelijk de maat en schaal heeft van het bestaande landschap: het wetland, een waterrijk gebied.

Toekomstbestendig

Het toekomstbestendige politiekantoor heeft een heldere bouwkundige- en installatie-infrastructuur en kan doelmatig inspelen op veranderende ruimte/functie indelingen (flexibel naar gebruik) binnen het gebouw. Hiermee streven de ontwerpers naar een energie-optimaal gebouw dat in alle seizoenen comfortabel is en ruim aan de ENG criteria voldoet. Dit resulteert in een beperkt vermogen van de installaties, lage exploitatielasten en het allerbelangrijkste: een gezond, prettig en behaaglijk binnenklimaat voor de medewerkers en bezoekers.

Landschap

Samen met Van Pelt Architecten en M+R interior architecture won LAP Landscape & Urban Design de tender. Hierin is het landschap de drager van het ontwerpvisie. Om een goede aansluiting te maken op de Zandveldseweg, de hoofd toegangsroute naar de stad Nieuwegein, en ook goed zichtbaar te zijn vanaf de weg, is een flauwe hellingbaan opgenomen in de visie naar de publieksentree. Deze ligt hiermee op de eerste verdieping van het gebouw met landschappelijk bloemrijk voorplein.

Tevens ligt deze op bijna gelijke hoogte met de wegen rondom het politiebureau. Zo is er een snellere langzaam verkeersverbinding en stimuleren we om te bewegen. Voor de omgevingskwaliteit was dit een grote meerwaarde om zichtbaar te zijn en een goede verbinding te hebben met de stad voor de publieksfuncties.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.