Nieuw portal opent Europese markt voor architectuur

Nieuw portal opent Europese markt voor architectuur

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 26-02-2015

The Fulcrum, het nieuwe Europese online portal dat gisteren in The Royal Festival Hall te Londen werd gelanceerd, is een belangrijke stap richting een open Europese architectuurmarkt. Alle Engelse en Nederlandse overheidsopdrachten staan bij elkaar op één digitaal platform. The Fulcrum is een gezamenlijk initiatief van Architectuur Lokaal (NL) en Project Compass CIC (UK). Het is de bedoeling dat meer landen hierbij aansluiten.

Erkend systeem

Overal in Europa leiden de Europese aanbestedingsrichtlijnen tot vergelijkbare tekortkomingen: gebrek aan transparantie, toetredingsdrempels (gestapelde en disproportionele voorwaarden) in het bijzonder voor het MKB en oplopende transactiekosten. Deze nadelen beïnvloeden nationale markten en grensoverschrijdende handel in het domein van de architectuur. In Nederland heeft Architectuur Lokaal de afgelopen 18 jaar via haar Steunpunt Architectuuropdrachten en Ontwerpwedstrijden een succesvol systeem ontwikkeld. Dit systeem ondersteunt (publieke) opdrachtgevers en markpartijen in de architectuursector en verspreidt best practices.

NL-UK initiatief

Het platform is het resultaat van een gezamelijk initiatief van RIBA Procurement Reform Group en Architectuur Lokaal. Het gemeenschappelijk Europees aanbestedingsplatform voor architectuur neemt de Steunpunt systematiek als Europese gouden standaard aan. Het afgelopen jaar is een Britse portal conform het Steunpunt systeem opgetuigd. Vanaf vandaag kunnen de Nederlandse en Britse portal benaderd worden via één Europese portal: The Fulcrum. Dit Europese platform is speciaal ontwikkeld om in de nabije toekomst ook andere Europese landen te ondersteunen. Zo werkt dit initiatief vanaf onderen aan een duurzame en transparante Europese aanbestedingscultuur voor architectuur.

Bron: Architectuur Lokaal

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.