Nieuw spuicomplex in Afsluitdijk

Nieuw spuicomplex in Afsluitdijk

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-07-2010

De advies- en ingenieursbureaus DHV en Arcadis werken samen aan de aanleg van een nieuw spuicomplex in de Afsluitdijk. Het water in het IJsselmeer is te vaak hoger dan het streefpeil. Om wateroverlast en onveilige situaties te voorkomen, moet daarom in de toekomst sneller en vaker overtollig water in de Waddenzee worden gespuid. Rijkswaterstaat is de opdrachtgever voor dit project. De contractwaarde bedraagt ongeveer 1,5 miljoen euro.

Verdubbeling spuicapaciteit
Het is noodzakelijk dat het spuicomplex wordt aangelegd. Tot medio 21e eeuw wordt een zeespiegelstijging van circa 25 centimeter verwacht en valt er meer neerslag in de winter. Bovendien zijn de huidige spuicomplexen in de Afsluitdijk aan renovatie toe. Het nieuwe complex kan twee keer meer water spuien dan nu het geval is. Omdat de afsluitdijk als barrière werkt voor trekvis is binnen het spuicomplex ook een vispassage voorzien.

Rijkswaterstaat zocht voor dit unieke waterbouwkundige werk experts op het gebied van techniek, planprocedures, natuur en besluitvorming. DHV en Arcadis zijn een samenwerkingsverband aangegaan om deze expertises te bundelen. Dit verband, dat onder leiding staat van DHV, kwam overtuigend als beste naar voren.

Werkzaamheden
DHV en Arcadis ronden een milieueffectrapportage (MER) af, zorgen voor een passende beoordeling en een maken een schetsontwerp. In die documenten staat hoe het spuicomplex moet worden aangelegd, welke randvoorwaarden gelden en of de aanleg binnen het budget past. In de MER wordt onder meer ingegaan op de effecten voor de Waddenzee en die van de visstand. DHV en Arcadis werken hun ideeën uit in verschillende varianten. Dat gebeurt in samenwerking met de betrokken overheden en maatschappelijke organisaties.

Medio 2011 is deze studie afgerond. Het samenwerkingsverband maakt zo mogelijk dat de bewindspersoon van het ministerie van Verkeer en Waterstaat een voorkeursbesluit kan nemen over de locatie, inrichting en het gebruik van het spuicomplex. In 2016 moet het nieuwe spuicomplex in bedrijf zijn.

DHV en Arcadis werken bij deze opdracht samen met de kennisinstituten Deltares en Imares.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.