Nieuw Stadskantoor Heerlen

Nieuw Stadskantoor Heerlen

Nieuws
Door: Petra Starink | 26-03-2018

In Heerlen komt een nieuw stadskantoor. De opdracht is verworven door Consortium Jongen-Mecanoo-ABT-Dijkoraad. In het ontwerp vormt het Raadhuis van Peutz uit 1942 een uitgebalanceerde compositie met het nieuwe Stadskantoor.

Transparant entree Stadskantoor Heerlen

De gebouwen stralen samen een tijdloze rust uit en liggen als yin en yang in een nieuw heuvellandschap, dat verwijst naar de schoonheid van het Zuid-Limburgse landschap. Door slim gebruik te maken van de topografie zijn een aantal functies van het compacte Stadskantoor onder het maaiveld geplaatst. Hier ligt ook de transparante entree – aan de Geleenstraat – die het Stadskantoor en het Raadhuis met elkaar verbindt.

Gevel met wit gekeimd baksteen

Het nieuwe Stadskantoor lijkt vanaf het Raadhuissplein te zweven. De gevel is bekleed met wit gekeimd baksteen en heeft grote gevelopeningen met raamkaders. Het gevelritme sluit aan op de klassieke verhoudingen van het Raadhuis van Peutz. Het subtiele materiaalgebruik, het volume en het ingetogen gevelritme maakt dat de nieuwbouw het Raadhuis niet overschreeuwt, maar bij elkaar gaan horen. Om beide gebouwen stevig in hun context te verankeren, is het heuvellandschap doorgetrokken naar de locatie en versterkt daarmee het publieke karakter van het stadskantoor. Hierdoor wordt het Raadhuisplein door middel van een route verbonden met het kernwinkelgebied in het centrum. De opening van het nieuwe stadskantoor is in 2021.

Virtuele ronleiding Mecanoo

Bekijk hier de virtuele rondleiding door het nieuwe stadskantoor gemaakt door Mecanoo.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.