Nieuw studentenwatersportcentrum Leiden

Nieuw studentenwatersportcentrum Leiden

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-06-2008

Uit bed, in de boot, dat was de belofte voor het nieuwe Studentenwatersportcentrum van SHP architecten BNA uit Zoeterwoude. Morgen, vrijdag 6 juni, wordt het officieel geopend. 89 studenten met liefde voor water wonen boven de botenhuizen. Ze kijken uit op de Dwarswatering, het Groene Hart en het eigenzinnig vormgegeven clubhuis van Asopos de Vliet.

Het watersportcentrum herbergt vier verenigingen: Levitas (kanoën) de Blauwe Schuit (zeilen), LSD (Leidse Studenten Duikvereniging) en, met bijna 350 leden verreweg de grootste, Asopos de Vliet (roeien).

Werkplaats beneden
De studentenhuisvesting is ondergebracht in een langgerekt, iets gebogen gebouw van drie lagen. Op de begane grond bevinden zich de boothuizen, de verenigingslokalen van de kleine verenigingen, de werkplaats van bootsman Cees van der Boon, de roeibak en twee ruimtes voor droogsporten. In een ervan staan ergometers, in de andere – met versterkte vloer – kan met gewichten worden gewerkt. De werkplaats is ruim opgezet. Een lange smalle ruimte is afgescheiden: de lakstraat.

Chloorrubber
Mauro Smit, inmiddels afgestudeerd bachelorstudent, lid van Asopos en commissaris Nieuwbouw, is enorm trots op de roeibak. ‘Dit is geen gestorte betonnen bak. Het geheel bestaat uit een stalen constructie waaraan de omloop is opgehangen. Die heb ik samen met de constructeur bedacht. De bak is natuurlijk wel opgevuld met beton.

Smit noemt de roeibak het kroonjuweel van Asopos. ‘Die wilden we ontzettend graag.’ Het water in de 60 cm diepe bak ziet blauw als de Middellandse zee, hetgeen bij nadere beschouwing komt door de toegepaste blauwe verf. ‘Chloor-rubber’, verklaart Smit. ‘Een ontzettend smerig chemisch goedje is dat. We zijn nog tijden bezig geweest het erop te smeren.’

Gezinsflat
De studentenflats wijken niet veel af van een vrij royale gezinsflat. De kamers variëren van 15 tot 25 vierkante meter. De kamers zijn allemaal aan één kant van het gebouw gesitueerd: ze kijken met royale ramen uit op het water, het poldergroen met koeien en het verenigingsgebouw van Asopos.

Ellips
Het verenigingsgebouw Victoria Regia heeft een metalen draagconstructie. Het ellipsvormige gebouw is gemodelleerd naar een omgekeerde roeiboot. Het kostte de constructeurs volgens Smit veel hoofdbrekens om dit idee consequent vast te houden; in het gebouw zijn dan ook overal stalen verbindingen zichtbaar en iets geknikte stalen balken. De buitenmuren vullen de constructie als het ware op; het zijn geen dragende elementen.

De buiten- en diverse binnenmuren staan uit het lood; het idee van een boot is ook op die manier doorgevoerd. Het glanzende dak is van aluminium; in de zomer moet het er bloedheet zijn. ‘Vandaar dat we een klimaatregeling hebben’, zegt Smit. ‘Maar die moet nog goed ingeregeld worden.’

Robuuste hoogbouw
Een opvallend element op de verdieping is het zogenoemde DJ-balkon, feitelijk een vide in de barruimte, waar de geluidsapparatuur staat. Hiervandaan kan de DJ zijn werk doen. Het is een element dat de nodige discussie opriep. ‘Maar zo hoef je niet meer met de apparatuur te slepen en geen steiger meer te huren’, stelt Smit, duidelijk makend aan welke kant hij stond in de discussie.

Het aanpalende gebouw in het zeer sfeervolle wijkje is robuuste hoogbouw met acht woonlagen, geïnspireerd op een middeleeuws donjon, compleet met soort-van-slotgracht.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.