Nieuw zorgcentrum wordt geen ‘blokkendoos’

Nieuw zorgcentrum wordt geen ‘blokkendoos’

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-03-2008

Na een ‘gevecht’ over bezuinigingen en belangen ligt er nu een architectonisch plan voor het vernieuwde woonzorgcentrum Emmaus in Boxtel op tafel. Donderdag 28 februari werden de plannen toegelicht voor bewoners en omwonenden van het woonzorgcentrum.

Vier betrokken partijen bij het plan gaven uitleg tijdens de presentatie. Hans Stoelinga van stedenbouwkundig adviesbureau Compositie 5 uit Breda, Hans Pielage van bouwadviesbureau Hevo uit ‘s-Hertogenbosch, architect Hans van Stekelenburg en Wim Paridaans van Zorggroep Elde geven sturing aan het management van het project. Het nieuwe Emmaus moet vooral goed bij het karakter van Boxtel passen. “Deze locatie moet echt een toegang tot het centrum worden”, aldus de stedenbouwkundige van Compositie 5.

Dorps
Om dat te bereiken is er gekeken naar vijf kenmerken van huizen en gebouwen in dorpen als Boxtel. In het ontwerp zijn kenmerken als kap- en geveldifferentiatie verwerkt. “Het nieuwe Emmaus wordt geen blokkendoos. De nieuwbouw ziet er straks uit als aparte huisjes”, vertelde Stoelinga.

Woonzorgcentrum Emmaus wordt opgesplitst in drie gebouwen, met ieder een eigen binnenplaats en een gezamenlijke tuin. De presentatie van donderdag richtte zich met name op de twee gebouwen die Zorggroep Elde zelf gaat realiseren. Het derde complex wordt gebouwd door Woonstichting Sint-Joseph en daar moet nog duidelijkheid over komen.

Kenmerken uit eerdere plannen blijven overeind, zoals een ‘toren’ die uitkijkt op de Sint-Petruskerk. Wel is er nog een financiële concessie gedaan. Het gebouw nabij appartementencomplex Den Dries is een meter opgeschoven.

Schuifdeuren
Er is bij het ontwerp veel aandacht besteed aan details. Het gebouw wordt opgetrokken uit twee steensoorten. De binnenplaatsen worden betegeld met rode en gele klinkers: hoe dichter bij de ingang, hoe lichter de ondergrond. Verder is gekozen voor drie gebouwen en verspringende gevels. Dit om niet een te kolossale indruk te wekken. Ook is er aandacht geschonken aan mogelijke zitjes en een aangeklede parkeerplek.

Volgens een van de omwonenden hebben ‘de oudjes’ geen oog voor al dat moois. “Het kost allemaal veel geld en is bouwtechnisch mogelijk. Maar zou het niet beter zijn toch een blokkendoos neer te zetten en te investeren in schuifdeuren? Daar hebben ze veel meer aan op die paar vierkante meter.”

Maatschappelijke functie
Architect Van Stekelenburg: “Dit is geen keuze tussen een mooi gebouw of schuifdeuren. Zo’n gebouw staat er over vijftig jaar nog. Het heeft een functie voor de maatschappij. En omdat het zo dicht bij het centrum ligt is het haast een verplichting om het aan te laten sluiten.”

Volgens Van Stekelenburg worden schuifdeuren in Nederland alleen bij hoge uitzondering geplaatst. In het nieuwe Emmaus komen ze daar waar ze volgens de architect horen: bij de badkamer. De locatiedirecteur van het woonzorgcentrum, Jan Kees Metz, voegde nog toe: “Het gaat bovendien niet om een paar vierkante meter. De appartementen zijn met 65 vierkante meter erg ruim, dat is twintig vierkante meter boven de norm.”

Bron: Brabants Centrum
Foto: Hevo ‘s-Hertogenbosch

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.