Nieuwbouw Fries Museum is in gevaar

Nieuwbouw Fries Museum is in gevaar

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-01-2008

Het Fries Museum is uit het project voor nieuwbouw aan het Zaailand in Leeuwarden gestapt. Door vertragingen in de voorbereiding – onder meer door het raadsbesluit om de parkeergarage te verdiepen – zal het museum niet voor oktober 2010 klaar zijn. Als die datum niet wordt gehaald, valt 5 miljoen euro aan subsidie weg.

De stichting Fries Museum heeft het besluit eind december genomen, toen duidelijk was dat de deadline voor de oplevering van het nieuwe gebouw op het Wilhelminaplein niet gehaald zou worden. In dat geval zou de vijf miljoen euro aan Kompas-subsidie vanuit Brussel en Den Haag, bedoeld om de Noord-Nederlandse economie te stimuleren, vervallen. Het museum zou dan opdraaien voor het gat in de begroting.

Subsidies gekoppeld
,,Daarmee valt de bodem onder het project vandaan”, zegt bestuurslid S. Bak in een toelichting. Bovendien is de provinciale bijdrage van eveneens vijf miljoen euro rechtstreeks gekoppeld is aan de Kompasgelden in de vorm van cofinanciering, en ook die claim zou dan bij het museum worden neergelegd.

Het museum deed begin december een verzoek om uitstel aan het SNN (Samenwerkingsverband Noord Nederland), maar dat leverde niets op. Mogelijk gaan de betrokken partijen binnenkort opnieuw een verzoek tot uitstel indienen bij SNN. De SNN laat echter weten dat ook een nieuw verzoek tot uitstel weinig kans maakt.

Ingewikkeld project
De vertragingen in de voorbereiding van de nieuwbouw komen door tussentijdse aanpassingen in het project, vooral door het besluit van de gemeenteraad van Leeuwarden om de parkeergarage onder het plein verdiept aan te leggen. ,,Dit is een ingewikkeld project, waarbij alles met alles verband houdt”, legt wethouder Waanders van de gemeente Leeuwarden uit. ,,Als het ene onderdeel vertraging oploopt, heeft dat ook gevolgen voor andere onderdelen.”

Wat de gevolgen voor het gehele project Nieuw-Zaailand zijn – dat de bouw van een parkeergarage, winkels en appartementen behelst – als er geen nieuw Fries Museum op het Zaailand komt, is niet duidelijk. Het Fries Museum is altijd een wezenlijk onderdeel van het project genoemd. Met het gehele project is een investering van 114,5 miljoen euro gemoeid.

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.