Nieuwbouw Hof van Coevorden met ABN AMRO

Nieuwbouw Hof van Coevorden met ABN AMRO

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-12-2008

In het nieuwe multifunctionele gemeentehuis Hof van Coevorden komt een extra voorziening. De ABN AMRO bank wordt gehuisvest in het nieuwe gebouw. Door de verwerving van twee nabijgelegen panden ontstaat ruimte voor het Centrum voor de Kunsten CQ en de bank.

Duurzaamheidsmaatregelen
Het gebouw beslaat straks het hele gebied tussen de Markt en de woningen aan het Kasteel. Daarmee ontstaat met recht een multifunctioneel gemeentehuis met allure zoals verwoord in het Wensbeeld: het bestuurlijke hart gecombineerd met een grand café, een raadszaal met theaterfunctie, het Centrum voor de Kunsten CQ en nu ook nog het bankkantoor van ABN AMRO.

Bovendien stelt het college voor extra duurzaamheidsmaatregelen te nemen en voor de publieksruimten deels andere materialen te kiezen die meer recht doen aan het ontwerp. Uitgangspunt voor de bouw van een multifunctioneel Huis van de Bevolking is steeds geweest het verlevendigen van de Markt door functies toe te voegen die ook ’s avonds mensen op de been brengen.

Kwaliteit
Hof van Coevorden is een ontwerp van architect Rau waarbij cultuurhistorie en duurzaamheid belangrijke vertrekpunten zijn. De gemeente heeft een voorbeeldfunctie op dit gebied, is ook de mening van de gemeenteraad. Inmiddels is het pakket maatregelen uitgewerkt om zo optimaal mogelijk aan het uitgangspunt van duurzaamheid te kunnen voldoen. Hof van Coevorden voldoet daarmee nagenoeg aan de strengste energienormen (energielabel A+).

De maatregelen bestaan uit een bronnensysteem, warmte-koudeopslag in de bodem in combinatie met betonkernactiviering en aanwezigheidsdetectie. Bovendien is op voorstel van de architect gekozen voor een opwaardering van de afwerkstaat van het gebouw zodat de representatieve ruimten meer allure krijgen.

Parkeren
Voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis inclusief grand café, theater en CQ moeten 105 parkeerplaatsen gerealiseerd worden. Voorgesteld wordt om op de Markt en eventueel directe omgeving een vorm van gereguleerd parkeren in te voeren (blauwe zone) zodat daar ruimte ontstaat voor bezoekers van het gemeentehuis. Verder worden op de Pampert parkeerplaatsen gerealiseerd die via de nieuwe brug op loopafstand van de Markt bereikbaar zijn.

In de kelder van het huidige gemeentehuis aan de Aleida Kramersingel 4 komt een voorziening voor het stallen van fietsen van het personeel. Bezoekers van het nieuwe gemeentehuis kunnen hun fiets stallen in de directe omgeving van het gebouw. Overigens houdt het college vast aan de realisatie van een parkeergarage onder de Markt. De uitvoering hiervan wordt afgestemd op de andere bouwactiviteiten aan de Markt.

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Centrumplan Coevorden vernietigd
Rau presenteert nieuw gemeentehuis Coevorden
– Project Kort: Hof van Coevorden
Coevorden kiest definitief voor Rau
Ontwerp Rau publieksfavoriet Coevorden

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.