Nieuwbouw Hogeschool Rotterdam Business door Paul de Ruiter Architects

Nieuws

Nieuwbouw Hogeschool Rotterdam Business door Paul de Ruiter Architects

Door: Petra Starink | 06-05-2020

De door Paul de Ruiter Architects ontworpen nieuwbouw voor de Hogeschool Rotterdam Business School aan Kralingse Zoom is duurzaam, energieneutraal en circulair. In het ontwerp staat openheid en verbinding centraal. Het gebouw valt op door een trapsgewijs oplopend glazen atrium met een robuuste houtconstructie aan de noordgevel en de monumentale hoofdentree.

Transparante plint

Het 14.000 m² nieuwe gebouw wordt de thuisbasis van alle economische opleidingen die zijn ondergebracht in de Hogeschool Rotterdam Business School. Het gebouw sluit aan op het bestaande onderwijscomplex dat straks in totaal 35.000 m² groot is en ruimte biedt aan 10.000 studenten. Het onderwijscomplex, waarvan Paul de Ruiter Architects in 2018 al een belangrijk onderdeel ontwierp, krijgt met de nieuwbouw onder andere meer studielandschappen en een nieuwe hoofdentree. Door de transparante plint, waar de mediatheek, de incubatorzone met businesslobby en een grand café huizen, wordt dit straks het levendige hart van de campus.

Workshop met studenten

Studenten zijn straks de grootste groep gebruikers van het gebouw. Daarom organiseerde Paul de Ruiter Architects een workshop met studenten waarin zij hun visie op de ideale onderwijsomgeving konden toelichten. Ze bleken vooral behoefte te hebben aan een gevarieerd aanbod van ruimtes binnen één gebouw. Deze wens is terug te vinden in de diversiteit aan flexibele werkplekken en publieke ruimtes. De ontmoetingsruimtes zijn te typeren als werkcafé of de lobby van een hotel en de plekken voor ontspanning voelen aan als een huiskamer.

Ruimtes zijn flexibel in te delen

De komende jaren zal het onderwijs veranderen. Denk aan: nieuwe technieken, ontwikkeling in onderwijsconcepten, en de veranderingen in studentenaantallen van studierichtingen. Om hierop in te kunnen spelen heeft Paul de Ruiter Architects het uiterst duurzame onderwijsgebouw zo ontworpen dat de verschillende ruimtes van het gebouw flexibel in te delen zijn. Daarnaast sluiten de verdiepingen van de nieuwbouw via loopbruggen aan op alle verdiepingen van de andere gebouwen op de campus.

Nieuwbouw Hogeschool Rotterdam Business School door Paul de Ruiter Architects

Circulaire onderhoudsvrije materialen

De onderdelen die niet flexibel zijn, zoals de draagconstructie en de gevel, zijn gemaakt van circulaire, robuuste en onderhoudsvrije materialen. Het nieuwe gebouw van Hogeschool Rotterdam wordt ook energieneutraal. De compacte bouwvorm, hoogwaardige isolatie en op bezetting gestuurde installaties verminderen het energieverlies. De nodige energie wordt opgewekt door onder andere zonnecellen op het dak. Ter bevordering van welzijn en gezondheid is veel aandacht besteed aan de aanvoer van verse lucht, een aangename ruimte-akoestiek en goed gemonitorde en geregelde temperatuurcondities.

Lees ook:

Sloop oude gebouw

De sloop van het oude gebouw is gestart op 20 april en wordt in oktober afgerond. Het slopen gebeurt circulair en duurzaam. Er wordt gestreefd naar minimaal 95% hergebruik en hoogwaardige recycling van de vrijkomende materialen. Naar verwachting is het gebouw in 2023 klaar voor gebruik.

Fotografie: Paul de Ruiter Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.