Nieuwbouw Liemers College door LIAG architecten

Nieuws

Nieuwbouw Liemers College door LIAG architecten

Door: Petra Starink | 09-07-2012

LIAG heeft met een Europese aanbesteding  de opdracht gekregen voor de nieuwbouw van het Liemers College in Zevenaar. Deze school zal worden gebouwd in het nieuw te ontwikkelen plangebied Zevenaar Oost, 7 Poort in het deelgebied Spoorallee. Het programma bestaat uit een school met sportvoorziening met een omvang van 7.500 m2 en buitenruimten.

In de onderwijsvisie van het Liemers College wordt de nadruk gelegd op Culturele Vorming, Natuur en Techniek en Duurzaamheid in de brede zin van het woord. In het ontwerp van LIAG is hier op ingespeeld door ruimten te creëren waar leerlingen en docenten gestimuleerd worden samen te werken en elkaar te inspireren in een transparante en open omgeving zonder de gewenste kleinschaligheid uit het oog te verliezen. Er is een balans gevonden tussen privé en openbaar door verschillende variabele werkplekken te creëren zoals individuele afgeschermde plekken, informatiezuilen en plekken die de interactie stimuleren. Het gebouw geeft hiermee een ruimtelijk antwoord op die behoefte aan samenwerking en onderlinge inspiratie.

Paviljoenachtig karakter

Het schoolplein is opgetild en is toegankelijk via grote brede trappen. Het plein is voorzien van houten vlonders en vormt de verbinding tussen het stationsplein en het achtergelegen park. Onder het schoolplein zijn de onderwijsruimten voor techniek geplaatst. Op de bovenliggende twee verdiepingen bevinden zich o.a. de kantine, twee gymzalen, een theaterruimte en diverse onderwijsruimten. Deze twee lagen hebben door de grote glazen puien een paviljoenachtig karakter. De derde verdieping heeft een overstek over deze twee paviljoenlagen en behuist onderwijsruimten, stafruimten en heeft twee grote patio’s om veel daglicht in het gebouw te brengen.

Duurzame maatregelen

Het Liemers College werkt met zogeheten deelscholen. Daarom is in de visie van LIAG maximaal ingespeeld op flexibiliteit en multifunctionaliteit door te kiezen voor een kolomstructuur die de plattegrond goed aanpasbaar maakt voor andere toekomstige functies.  Zo is er een compact gebouw ontstaan waardoor er minder energie verloren gaat. De juiste keuze voor duurzame maatregelen, zoals een biomassacentrale, een vegetatiedak en zonnepanelen, laat de GPR hoger uitvallen dan de gewenste GPR-score van 8. Door de patio’s zal het daglicht tot diep in het gebouw dringen waarmee een optimaal en prettig binnenklimaat gecreëerd wordt.

Het gebouw zal naar verwachting medio 2014 in gebruik worden genomen.

Opdrachtgever: Quadraam
Omvang: 7.500 m2
Fase: ontwerp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.