Nieuwbouw Stadskantoor en Biblotheek

Nieuwbouw Stadskantoor en Biblotheek

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-10-2007

In opdracht van de gemeente Deventer ontwerpt architect Michiel Riedijk het nieuwe stadskantoor en bibliotheek “Het huis van Deventer”. De nieuwbouw komt achter de gevel van de oude schouwburg op het Burseplein . Het voorontwerp is inmiddels gepresenteerd aan het college, de raad, de medewerkers en de inwoners van Deventer.

Diverse locaties
De nieuwbouw is nodig omdat zowel de bibliotheek als de werkplekken van de ambtenaren niet meer voldoen aan de huidige eisen. Daarnaast is de gemeentelijke organisatie op dit moment verspreid over diverse locaties. Vanuit het oogpunt van een efficiënte en doelmatige bedrijfsvoering is dit ongewenst.

De gemeente verwacht van de centrale huisvesting met name positieve effecten voor de bezoekers van het Stadskantoor. Voor de Openbare Bibliotheek betekent de toekomstige gezamenlijke huisvesting vooral meer ruimte en overzicht. Door het gezamenlijke gebruik van diverse ruimten hebben beiden partijen in het nieuwe gebouw bovendien individueel elk minder ruimte nodig.

Keuze architect
Deventer heeft in maart 2006 een oproep gedaan aan architecten om in aanmerking te komen als ontwerper van het nieuwe gebouw. Via een selectie zijn uiteindelijk vijf kandidaten overgebleven. Deze vijf architecten hebben in opdracht van de gemeente een schetsontwerp en een visie gemaakt op de nieuwbouw. In juni zijn de vijf ontwerpen gepresenteerd in de schouwburg.

Uiteindelijk is gekozen voor het ontwerp van bureau Neutelings Riedijk uit Rotterdam. De selectiecommissie vond het ontwerp zeer contrastrijk en uitermate functioneel. Ook het feit dat een deel van de schouwburg, het huidige stadskantoor en de oude school een plek hebben in het ontwerp was een groot pluspunt. Een ontwerp met uitstraling dat naadloos past in de historische stedenbouwkundige omgeving.

Neutelings Riedijk Architecten noemt haar ontwerp het ‘Huis van Deventer’. “Het is een openbare stedelijke ruimte voor alle burgers, waar bestuur, ceremonie, informatie, kennis en administratie samenkomen onder één dak.

Definitief ontwerp
Deze maand volgt de formele behandeling in de gemeenteraad. Aansluitend daarop start het proces tot het definitief ontwerp. In die fase wordt verder nagedacht over onder andere het ontwerp, de inrichting van publieksruimten, de werkplekken en het flexibel werkconcept. Volgens de planning zal het definitief ontwerp klaar zijn in mei 2008.

Op de site van de Gemeente Deventer staan 6 panelen waarop u kunt zien hoe het ontwerp er tot nu toe uitziet en waarover de beslissingen genomen worden.

Planning

 • Oktober: Voorlopig Ontwerp in het college van B&W
 • November: Voorlopig Ontwerp in Politieke Markt
 • December: Voorlopig Ontwerp in de gemeenteraad
 • Daarna: Sloop deel van voormalige schouwburg, aansluitend start volgende fase archeologie onder voormalige schouwburg
 • April 2008: Definitief ontwerp klaar
 • April 2008: Start sloop deel van huidig stadskantoor
 • Mei 2008: Besluitvorming Definitief Ontwerp
 • November 2008: Start bouw
 • Januari 2011: Oplevering nieuwbouw

  Bron: Gemeente Deventer

 •      
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.