Nieuwbouwcomplex The Family

Actualiteiten, Nieuws

Nieuwbouwcomplex The Family

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-03-2022

Woongebouw The Family verrijst aan de rand van het historische centrum van Delft en vlakbij het treinstation. Het omvat 94 midden huurappartementen die speciaal bedoeld zijn als betaalbare en duurzame woningen voor diverse huishoudens. Het gaat dan om eenoudergezinnen, het jonge gezin, het parttime-gezin en samengestelde gezinnen. ANA Architecten tekende voor het ontwerp.

The Family is onder meer het resultaat van een onderzoek van ontwikkelaar BPD en ANA Architecten naar gezinsvriendelijke steden. Op basis van een seminar en gesprekken met families is onder meer vastgesteld dat de omgevingskwaliteit voor kinderen van essentieel belang is. Om die reden is er specifieke aandacht besteed aan speelplekken maar bijvoorbeeld ook aan parkeerruimtes voor bakfietsen.

De 94 duurzame appartementen van 50 tot 120 vierkante meter maken optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Bewoners kunnen elkaar straks ontmoeten in de vele collectieve ruimtes: het leefdek, de daktuinen, de brede speelgalerij, de gezamenlijke huiskamer, werkplaats en bakfietsstalling.

De twee collectieve daktuinen met terrassen op de eerste en vijfde verdieping, stimuleren ontmoeting en zorgen voor meer ruimte in de woningen. Voor kleinere kinderen is er een speelplek dichter bij de woning, oudere kinderen spelen op de speeltrap met glijbaan naar het leef- en speeldek.

Gezellig en duurzaam

Maar niet alleen ‘gezellig leven in de stad’ kreeg aandacht in het ontwerptraject. Ook duurzaamheid is op verschillende manieren terug te vinden. Bijvoorbeeld in thema’s als energiegebruik, natuurinclusiviteit, klimaatbestendigheid, circulariteit en mobiliteit. Daken verzamelen het regenwater en vangen het op in een buffervat zodat het bij droogte is te gebruiken voor de daktuinen. Verder beschikken de woningen straks over een bodemwarmtepomp terwijl op het dak van de toren zonnepanelen komen.

The Family is onderdeel van Nieuw Delft en wordt gerealiseerd aan de Röntgenweg, tussen gebouw X-Ray en het spoor. Belangstellenden kunnen zich inschrijven voor de nieuwsbrief via https://www.nieuwbouw-thefamilydelft.nl// De woningen gaan naar verwachting in het voorjaar van 2023 in de verhuur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.