Nieuwbouwprognoses naar beneden bijgesteld

Nieuwbouwprognoses naar beneden bijgesteld

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-06-2009

De nieuwbouwprognoses zijn, naar aanleiding van de negatieve ontwikkeling van de Nederlandse economie, naar beneden bijgesteld. Dat meldt Buildsight, onderzoeksbureau voor de bouw. De woningbouwproductie zal in 2010 het niveau van 60.000 woningen naar verwachting niet kunnen halen en blijft herstel voor alle gebouwsoorten binnen de utiliteitsnieuwbouw in dat jaar eveneens uit.

Vooral de marktsector heeft sterk te leiden onder de gevolgen van de recessie en de kredietcrisis. Ontwikkeling van nieuwe koopwoningen en bedrijfsgebouwen voor de markt komen steeds moeilijker tot stand.

In navolging van de neerwaarts aangepaste prognoses voor de Nederlandse economie van onder andere het Centraal Planbureau (CPB) en de door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gerapporteerde diepe krimp over het eerste kwartaal van dit jaar, was een aanpassing van de nieuwbouwprognoses van Buildsight onvermijdelijk.

Stabilisatie
Het gevolg is dat de bouwproductie op dit gebied met name in de tweede helft van dit jaar en in komende jaar sterk zal inkrimpen. Bovendien blijft de budgetsector niet gespaard. Ook daar ondervindt men problemen met de financiering van nieuwe bouwplannen.

Terwijl er in 2008 nog uitgegaan werd van een aanzienlijke groei binnen de budgetsector, wordt nu verwacht dat er hooguit een stabilisatie van de bouwactiviteiten mogelijk zal blijken in het huidige en het komende jaar.

Goedkope woningen
Michel van Eekert van Buildsight plaatst de negatieve ontwikkelingen op het gebied van de woningproductie in een breder kader en voorziet nu een snellere aanpassingen in de richting van een andere manier van bouwen. De bouw van grondgebonden woningen in grote uitleglocaties zal
spoedig tot het verleden behoren.

Het aandeel van gestapelde, relatief goedkope woningen binnen de stad, zal een vlucht nemen zodat het groeiende aantal eenpersoonshuishoudens gehuisvest kan worden. Daarbij zullen nieuwe logistieke en prefab concepten een belangrijke rol spelen. Het is vooral de industrie die daar invulling aan zal moeten geven. Als gevolg van de recessie zal deze omschakeling nu versneld plaats gaan vinden.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.