Nieuwbouwvolume bedrijfsgebouwen in rustiger vaarwater

Actualiteiten, Kennis, Nieuws, Onderzoek

Nieuwbouwvolume bedrijfsgebouwen in rustiger vaarwater

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-04-2022

BouwKennis maakt vier keer per jaar ramingen voor de nieuwbouw van woningen en utiliteitsgebouwen. Deze voorzien de meest actuele ontwikkelingen van uitgebreide duiding en onderbouwen de geraamde bouwvolumes . Daarnaast heeft BouwKennis eind 2021 het rapport ‘Bouwproductie in detail: de lange termijn’ gepubliceerd. Hierin is de bouwbehoefte tot en met 2030 ingeschat waarbij aandacht is besteed aan alle segmenten in de woning- en utiliteitsbouw. Uit deze rapporten zijn diverse conclusies getrokken

Ten eerste dat de nieuwbouw van bedrijfsgebouwen de komende jaren in rustiger vaarwater komt. Momenteel bestaat de bouw van nieuwe utiliteitsgebouwen voor ongeveer de helft uit gebouwen voor productie (fabriekshallen) en logistiek (distributiecentra). De afgelopen jaren was er vooral een groei bij de bouw van distributiecentra te zien; dit om het toenemende aandeel online winkelen te faciliteren. Vooral in de afgelopen 5 jaar is de nieuwbouw van distributiecentra fors toegenomen. Zodanig dat de voorraad logistieke gebouwen tussen 2015 en 2020 met meer dan 50% is toegenomen.

De meest recente signalen wijzen echter op een kentering in de nieuwbouw van distributiecentra. Zo is de vergunningverlening voor de sector ‘vervoer en communicatie’ in 2021 met 15% afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Ook daalt de gemiddelde omvang per verleende vergunning voor de sector vervoer en communicatie. Dit sluit aan bij de veelgehoorde verschuiving van XXL-distributiecentra naar kleinere centra aan de stadsranden.

Perspectieven korte en lange termijn

De bouw van distributiecentra staat al langer – vaak negatief – in de publieke belangstelling. Het fenomeen wordt vaak aangeduid als ‘verdozing’ van het landschap. In februari nam de Tweede Kamer nog een motie aan waarbij de regering werd verzocht om meer landelijke regie bij de bouw van grote distributiecentra.

Daarnaast lijken er ook signalen te zijn dat de hoeveelheid geschikte kavels voor de bouw van grote panden op de geschikte locaties op beginnen te raken. De maatschappelijke weerstand en de schaarste aan geschikte bouwlocaties zetten dus op korte termijn een rem op de markt. Toch zal de komende decennia de voorraad distributiecentra bijna moeten verdubbelen om aan de continue groei van e-commerce en de logistieke dienstverlening om dat te faciliteren te kunnen voldoen.

Prijzen en beschikbaarheid bouwstaal

Tot slot is de prijsontwikkeling en de beschikbaarheid van staal voor de bouw van hallen en loodsen in toenemende mate een probleem. Dit kan zorgen voor uitstel van projecten, aangezien hallen en loodsen voor het grootste deel bestaan uit een stalen constructie met metalen gevelbekleding.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.