Nieuwe aanpak herontwikkeling naoorlogse flats

Nieuwe aanpak herontwikkeling naoorlogse flats

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-06-2010

Aanvankelijk ging woningcorporatie Mitros voor de aanpak van portiekflats in de wijk Kanaleneiland uit van sloop. Dittmar Bochmann Architecten stelde echter voor om de woningen aan de gevel zo’n vier meter uit te breiden. In die zone komen ook liften. Het ontwerp leverde het jonge bureau de eerste prijs op bij de Europan-ontwerpwedstrijd. IMd werkt nu samen met de architecten aan de uitwerking. Het doel is om een model te ontwikkelen dat ook voor andere naoorlogse portiekflats geschikt is.

Links de bestaande, rechts de nieuwe situatie met uitbreidingLinks de bestaande, rechts de nieuwe situatie met uitbreiding

De aanpak moet renovatie goedkoper maken dan sloop en nieuwbouw. IMd pleit voor een discussie over de bouwvoorschriften voor herontwikkeling. “Je moet je serieus afvragen of voor renovatie dezelfde eisen moeten gelden als voor nieuwbouw. Voor renovatie zijn de eisen gelijk aan die voor nieuwbouw. Als je aan die eisen moet voldoen is het technisch uiterst complex en daardoor financieel eigenlijk onhaalbaar. Een fractie minder streng en het lukt wel. En ook dan zijn het zeer comfortabele woningen. Die discussie moeten we in de bouw met elkaar durven voeren.”

Tussen 1945 en 1970 zijn in Nederland zo’n twee miljoen huizen gebouwd, voornamelijk portiekflats. Deze woningen zijn inmiddels in slechte conditie, maar vooral te klein. Sloop en nieuwbouw is tot nu toe de meest gebruikte oplossing. Renovatie is duurzamer maar is financieel meestal niet rendabel; bij het samenvoegen van de woningen blijven er te weinig ‘over’. Nieuwbouw is dan goedkoper. De nieuwe aanpak moet aan dit probleem een einde maken.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.