Nieuwe faculteit boven monumentale hal

Nieuwe faculteit boven monumentale hal

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-03-2009

De nieuwe faculteit Wiskunde en Informatica van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) komt bovenop de monumentale techniekhal uit 1959. In het complex komen ook de contrale studentenvoorzieningen, waaronder de nieuwe bibliotheek.

Ector Hoogstad Architecten integreerde beide tot één complex: het voorzieningengebouw komt in de techniekhal, erboven komt de nieuwe faculteit.

De presentatie van het project is ook het officiële begin van de bouw van Campus 2020, het stedenbouwkundig masterplan van de universiteit.

Integratie
Een deel van de zogenoemde W-Hal, van de hand van Sjoerd van Embden, wordt straks opengewerkt tot een overdekt, openbaar plein. In de rest van het monumentale gebouw komen onder meer de universiteitsbibliotheek met zo’n 800 studieplekken.

Onder de hal wordt daarvoor een nieuw souterrain gebouwd, erbóven komt de vijf verdiepingen tellende faculteit Wiskunde en Informatica. De integratie van bestaand en nieuw is het centrale thema in het ontwerp van Joost Ector.

Herbezinning
“Aanvankelijk hebben we de TU/e geadviseerd om te kiezen voor volledige nieuwbouw”, zegt Ector, zelf oud-student van de universiteit. “Binnen het toenmalige budget was hergebruik namelijk geen realistische optie. De beroering die ontstond over dreigende sloop van de W-Hal bracht de universiteit tot een herbezinning van de uitgangspunten voor de opgave.

Uiteindelijk hebben we met dit ontwerp alle partijen, waaronder monumentencommissie, gemeente en universiteit, weten te overtuigen.”

Constructie
De impact van de nieuwe faculteit op de bestaande hal zal minimaal zijn. De constructie van de faculteit en die van het souterrain werken namelijk samen. Slechts twintig heel ranke kolommen steken als kleine cocktailprikkers door de bestaande constructie.

In het nieuwe souterrain worden ook de gebouwinstallaties weggewerkt. Deze zorgen op een milieuvriendelijke manier dat de temperatuur in de transparante hal altijd aangenaam is.

Campus2020
Het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten wordt letterlijk en figuurlijk het hart van Campus 2020. Zo voert de zogenoemde ‘groene loper’, het centrale element in het nieuwe masterplan van de universiteit, door het centrale, overdekte plein van de vernieuwde W-Hal. De totale investering in Campus 2020 bedraagt 200 miljoen euro.

De bouw van het TU/e-project begint binnen een jaar, de oplevering is eind 2011.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.