Nieuwe gevel voor Mendinipaviljoen

Nieuwe gevel voor Mendinipaviljoen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-04-2011

De bestaande bekleding van de gevel van het Mendinipaviljoen bestond uit in kleur gedrukte laminaatplaten. Omdat kunststof niet bestand is tegen zonlicht waren de kleuren na 15 jaar zo goed als verdwenen. Keramische glazuren zijn vele malen duurzamer en volledig ongevoelig voor verkleuring als gevolg van zonlicht. Daarom is bij de renovatie gekozen voor het gevelpaneel Keraion van het fabrikaat Agrob Buchta.l. De ongedecoreerde tegels zijn via zeefdruk van de decoratie naar ontwerp van Alessandro Mendini voorzien en geglazuurd door Koninklijke Tichelaar in Makkum. De enorme afmeting van het gevelelement – 1.200 x 1.200 mm – en de speciale glazuring geven het project een bijzondere uitstraling. SchipperGevelTechniek heeft deze grote gevelelementen onder een helling gemonteerd.


Jonge en frisse uitstraling
Alessandro en Francesco Mendini, die het gebouw in 1990 ontwierpen, kregen bij de restauratie de kans hun eigen project te herinterpreteren en herstellen. Daarbij stelden zij voor om de huid vernieuwen met nieuwe patronen en nieuwe materialen.
Alessandro Mendini over de restauratie: “Ik voel me gevleid door het respect dat de leiding van het museum heeft getoond voor ons oorspronkelijke ontwerp, als ware het een historisch monument. De bezoeker wordt nu geconfronteerd met een vreemde situatie: Enerzijds heeft het gebouw haar bekende en beeldbepalende vorm behouden, maar anderzijds heeft het door de sublieme wijze van vernieuwing een jonge en frisse uitstraling gekregen.”Aanvullende gegevens

Project Renovatie Mendini Paviljoen Groninger Museum
Architect Atelier Mendini
Hoofdaannemer Bouwgroep Dijkstra Draisma, Dokkum
Gevelrenovatie SchipperGevelTechniek, Eemnes
Uitvoering 2010
Product Keraion van Buchtal, bewerkt door Koninklijke Tichelaar te Makkum
     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.