Nieuwe jury bekend architectenselectie Bieb++

Nieuwe jury bekend architectenselectie Bieb++

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-03-2009

Er is een nieuwe jury voor de architectenselectie van de Bibliotheek++ aan het Smakkelaarsveld in Utrecht. De jury beoordeelt opnieuw de visies van de zeven architectenbureaus, zoals de rechter op 9 januari jl. heeft geoordeeld. Dit betekent dat de selectie van de juiste architect voor het beeldbepalende gebouw naast Utrecht Centraal weer een stap dichterbij is.

Samenstelling jury
De samenstelling van de nieuwe jury is als volgt:

 • Aad Veenman. Hij was tot voor kort president-directeur van NS. Hiervoor is hij o.a. voorzitter van de raad van bestuur van Stork geweest en hoogleraar aan de TU Delft
 • Tjeerd Dijkstra, architect, voormalig Rijksbouwmeester en emeritus hoogleraar aan de faculteit bouwkunde van de TU Delft
 • Jan Brouwer, emeritus hoogleraar Bouwtechnologie aan de TU Delft en voormalig voorzitter BNA
 • Janny Rodermond, directeur Stimuleringsfonds Architectuur. Hiervoor was zij hoofdredacteur van het vaktijdschrift De Architect
 • Harrie Bosch, wethouder Wonen, Ruimtelijke ordening, Herstructurering en projectwethouder Leidsche Rijn Gemeente Utrecht
 • Doreen Boonekamp, directeur Nederlands Film Festival
 • Herman Scheffer, manager Centrale Bibliotheek Utrecht

 • Jeroen van Schooten, voorzitter van de BNA, heeft geadviseerd bij de samenstelling van de jury. Wethouder Harm Janssen is blij met deze jury: “Het zijn allemaal vakmensen van hoge kwaliteit.”

  Vervolg
  In de komende periode gaat de jury zich voorbereiden op de jurering en vinden de presentaties van de visies door de zeven architectenbureaus plaats. Hierna zal de jury op basis van de eerder vastgestelde criteria tot een afweging komen en vindt de voorlopige gunning aan de winnende architect plaats.

  Er is dan nog een bezwaarperiode. In dezelfde tijd vinden de ‘verificatiegesprekken’ met de beoogde architect plaats. Ook is er rond die tijd nog een uitspraak in het hoger beroep dat Rapp+Rapp heeft ingesteld op het vonnis van de rechter van 9 januari jl.

  De definitieve gunning vindt naar verwachting in juni 2009 plaats. Op dat moment volgt ook de publieke bekendmaking van de winnende architect. Na de definitieve gunning start het ontwerptraject. Het moet een gebouw worden dat letterlijk en figuurlijk tot de verbeelding spreekt. Je kunt er straks niet alleen terecht voor het lenen van boeken, dvd’s en kunst, maar ook voor het bekijken van een film, het bezoeken van een debat of een uitgebreide lunch.

  Vragen D66-raadslid
  ‘Een wethouder in de jury voor de nieuwe bieb++ is dat nu echt verstandig’ vraagt D66 raadslid Alice van Rooij zich af.
  Naast een aantal gerenommeerde deskundigen blijkt ook wethouder Bosch van ruimtelijke ordening deel uit te maken van de jury. Dit was niet geheel een verrassing, want al in het debat op 9 januari was dit door wethouder Janssen aangekondigd.

  D66 had echter gehoopt dat het college, terugkijkend op het debat, op deze beslissing zou terugkomen. De motivatie die destijds is gegeven, was de relatie met de stedenbouwkundige inpassing van de Bieb++ in het gebied Smakkelaarsveld.

  Naar de mening van D66 wordt dit belangrijke facet van de jurering beter gewaarborgd door een vakkundig jurylid van buiten hiertoe aan te trekken. Het college kan dan met de handen vrij het bestuurlijke deel van het jureringproces bewaken.

  Lees ook:
  Architecten berusten in uitspraak over Bieb++      

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.