Nieuwe jury moet ontwerp bieb++ kiezen

Nieuwe jury moet ontwerp bieb++ kiezen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-01-2009

De aanwijzing van een architect voor de nieuwe bibliotheek in Utrecht moet opnieuw. De gemeente moet een nieuwe jury de ingediende ontwerpen laten beoordelen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht vrijdag besloten in een kort geding dat was aangespannen door architectenbureau Rapp en Rapp.

Dat bureau kreeg de opdracht in juli 2008 toegewezen. De gemeente Utrecht bleek echter een fout te hebben gemaakt en gunde de opdracht vervolgens aan VMX. Volgens Rapp en Rapp voldeed dat ontwerp niet eens aan de minimumeisen. Daar was de rechter het niet mee eens. Maar volgens de rechter is de beoordeling van de jury op onzorgvuldige wijze gebeurd en moet dit dus opnieuw.

Bouw maanden vertraagd
De beslissing van de rechter zorgt voor maanden vertraging. De Bieb++ (ook filmhuis, appartementen, kunstuitleen, parkeergarage, doorgang voor de busbaan, eventueel muziekschool) aan het Smakkelaarsveld had in december 2012 opgeleverd moeten worden.

Architectenbureau Rapp+Rapp had het kort geding aangespannen, omdat de gemeente eerst hún de opdracht gegund had, maar na hertelling op concurrent VMX uitkwam. ,,Wíj moesten boeken doorspitten over de toekomstvisies en geluidsbelasting,’’ vertelt Penne Hangelbroek van dit bureau. ,,En dan is de gemeente zo slordig met de cijfermatige verwerking van de oordelen.’’

Jury vinden wordt lastig
Leon Teunissen van VMX: ,,In de presentatie met filmpje en maquette hebben we 75.000 euro gestoken. Wij hebben de zaak uiterst serieus genomen. Utrecht niet.’’ Het zal lastig worden, zeggen architecten, om vakdeskundigen te vinden die in de jury willen.

Bovendien, zo zeggen Penne Hangelbroek van Rapp+Rapp en Leon Teunissen van VMX, is het de vraag of er nog één onpartijdige vakgenoot te vinden is. De kwestie is uit en te na besproken door de architectenbond BNA, de Rijksbouwmeester en door de Kamer. Beide bureaus hebben vele mails gekregen van vakgenoten.

Hangelbroek van Rapp+Rapp is blij met het vonnis van de rechter. ,,Nu staan we niet te boek als querulanten. Zo vaak komt het niet voor, dat een architect een rechtszaak aanspant vanwege een opdracht.’’

Bron: Algemeen Dagblad / ANP

Zie ook:
Andere architect voor nieuwe bibliotheek Utrecht
Juryvoorzitter bibliotheek Utrecht stapt op
Rapp+Rapp naar rechter voor Bibliotheek++
Architectenselectie voor bibliotheek Utrecht     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.