Nieuwe locatie voor Aorta

Nieuwe locatie voor Aorta

Nieuws
Door: Petra Starink | 23-02-2015

Vanuit de locatie Achter de Dom verhuist het Utrechtse Architectuurcentrum Aorta per 1 maart 2015 naar een nieuw onderkomen in het Stadhuis aan de Korte Minrebroederstraat. Het Stadhuis, rond het jaar 2000 opnieuw vormgegeven door de Spaanse architect Enric Miralles, bood tot oktober 2014 onderdak aan het Utrechtse stadbestuur. Na hun vertrek naar het nieuwe Stadskantoor hebben Toerisme Utrecht en Cultuurpromotie Utrecht er hun intrek genomen. Architectuurcentrum Aorta is vanaf 1 maart te bereiken via de Ganzenmarkt 3.

Het monumentale gebouw achter de Dom 14 bood 18 jaar lang de thuishaven van het Aorta. Het was kantoor en bezoekerscentrum voor informatie, exposities en lezingen. Met de verhuizing naar het stadhuis verdwijnt de publieksfunctie, maar haar rol als aanjager van de discussie over het stedelijke domein en de kwaliteit van de leefomgeving blijft onveranderd.

Oprichting

Aorta is opgericht in 1996 vanuit de gedachte historische panden in de stad te behouden. Sindsdien groeide Aorta uit tot hét onafhankelijke platform voor iedereen die zich betrokken voelt bij ruimtelijke ontwikkeling.  De definitieve keuze om te verhuizen naar het Stadhuis heeft een laatste zet gekregen vanuit economische overwegingen. Aorta is als zelfstandige stichting voor de financiering van haar programma’s grotendeels afhankelijk van giften, subsidies en fondsen zoals het Fonds voor de Creatieve Industrie. Zo is er naast een jaarlijks subsidie vanuit de gemeente Utrecht ook steun van donateurs, zoals ontwikkelaars, architecten en anderen die de inrichting van de regio Utrecht belangrijk vinden. Er worden op het nieuwe adres vierkant meters ingeleverd maar er wordt bespaard op de huurkosten.

Programma 2015

Het komende jaar richt Aorta zich met haar programma op de thema’s ‘vitaal ouder worden’ en ‘mobiliteit en ruimte’. Rond dat eerste thema werd begin december vorig jaar al een verkennende eerste bijeenkomst gehouden: ‘Gouden jaren: hoe willen wij wonen als we ouder worden?’

Met het thema ‘mobiliteit en ruimte’ zoomt Aorta in op de te verwachten ontwikkeling van het verkeer in nauwe samenhang met de inrichting van de openbare ruimte. Daarbij staat niet alleen werken en verblijven centraal, maar ook leven en gezond wonen.

Adres per 1 maart 2015:

Ganzenmarkt 3, Postadres Ganzenmarkt 1, 3512 GC Utrecht

Tel: 030-2321686

www.aorta.nu

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.