Nieuwe praktijkschool en sportcomplex in Zaltbommel

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Nieuwe praktijkschool en sportcomplex in Zaltbommel

Door: Marjolein de Wit - Blok | 15-03-2023

In Zaltbommel wordt er hard gewerkt aan de laatste ontwikkelingsfase van het plangebied De Waluwe. In dit gebied, Waluwe III, zijn de afgelopen jaren diverse schoolgebouwen gerealiseerd binnen een voorzieningenstrook die de rand van het deelgebied markeert. Recent zijn daar een nieuwe praktijkschool en een groot sportcomplex met zwembad bijgekomen.

Praktijkschool

Uitgangspunt voor het ontwerp van Praktijkschool de Brug – van Schaap en Sturm architecten – is kleinschaligheid. De school is als een compact gebouw vormgegeven, zonder een blokkendoos te worden. Alle theorie- en praktijklokalen en andere ruimtes zijn rondom een centrale kern; de aula gesitueerd.

De praktijklokalen zijn onder meer ingericht voor groenonderhoud, hout- en metaalbewerking, horeca en verzorging. Tevens is er een lunchroom en een winkel die leerlingen runnen en tevens toegankelijk zijn voor gasten van buitenaf.

De school gaat samen met het buitenterrein een mooie synthese aan waarbij bijv. het praktijklokaal Plant en Dier logisch overgaat in de moestuin. Bij het lokaal Metaal zijn juist heel handig grote stukken materiaal te lossen omdat deze heel direct verbonden is met de weg die direct uitkomt op de openbare weg.

Sportcomplex

Het sportcomplex van Slangen + Koenis architecten is gebouwd op een markante plek die zichtbaar is vanaf de A2. Door gebruik te maken van de ligging aan een grote watervoorziening en begroeiing, ligt de kop van het gebouw prachtig in het groen. Daarnaast sluit het nieuwe centrum middels een tweezijdige parkeervoorziening optimaal aan bij de omliggende drie scholen.

Door drie kenmerkende volumes komt het gebouw tot leven en wordt het karakteristiek. De herkenbare volumes herbergen ieder hun eigen hoofdfunctie. Het meest in het oog springende volume is het smalle, hoge blok in het hart van het gebouw. Hierin bevindt zich een uitnodigende hoofdentree en de horeca met zicht op zowel droge als natte sport. Rechts van de entree bevindt zich het kleden voor de droge sport, tevens zit hier voor de scholieren een eigen entree. De sporthal is op te delen in vier zaaldelen en op alle sportniveaus te gebruiken.

Toegepaste materialen in dit sportcomplex zijn per definitie duurzaam en ecologisch verantwoord, hetgeen ook een belangrijke rol speelt in de verschijning van het gebouw. In de materialisatie voor het exterieur is gekozen voor natuurlijke kleuren, met als hoofdelement grote bakstenen geveltegels. Doordat deze tegels ruim een halve meter breed zijn en in vorm en kleur allemaal anders, zorgt dit voor een grovere “pixel” in de gevel en een in het oog springende textuur. Als contrast is er gebruik gemaakt van een glad gedetailleerde metalen gevelplaat.

Het Gelders Genootschap adviseert de gemeente in dit proces, zodat ook de samenhang in ruimtelijke kwaliteit voor dit laatste deelgebied geborgd wordt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.