Nieuwe rechtbank Amsterdam: open en uitnodigend

Nieuws

Nieuwe rechtbank Amsterdam: open en uitnodigend

Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-05-2021

De nieuwe rechtbank aan de Parnassusweg aan de Zuidas in Amsterdam is in gebruik genomen. Vanaf 3 mei vinden hier de eerste zittingen plaats. Het gebouw is ontworpen door KAAN Architecten, als onderdeel van het consortium NACH in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Door het vele glas oogt het gebouw open en uitnodigend. Het gebouw heeft met 10 verdiepingen een oppervlakte van 60.200 vierkante meter. Het telt 50 zittingszalen en heeft ruimte voor 1.000 rechtbankmedewerkers en 200 medewerkers van ketenpartners.

Ontwerp van KAAN Architecten

Het architectonisch ontwerp van KAAN Architecten, een van de initiatiefnemers van het consortium, heeft als uitgangspunt dat in een rechtsstaat de rechtspraak een publieke zaak is verweven met het leven van alledag. Het 50 meter hoge gebouw heeft een onversneden open karakter. Grote ramen in de onderste helft van het gebouw bieden vanaf de straat zicht op de drukte binnen. In de ruim opgezette foyers die om de zittingszalen heen lopen verblijven bezoekers, 800 tot 1000 per dag. Vanuit het gebouw is steeds zicht op de stad. De centrale hal met roltrappen vouwt zich open langs een binnentuin.

Functionele architectuur

De nieuwe rechtbank is een uiting van comfortabele functionele architectuur. Het gebouw is een doordachte stapeling met boven elkaar alles wat bij elkaar hoort en scheidingen van wat gescheiden moet blijven, zoals de routes van rechters, gehechten en bezoekers. Nauwe samenwerking tussen architecten, adviseurs voor de constructie, bouwfysica, installaties en (brand)veiligheid, aannemer en leveranciers heeft een praktisch en duurzaam gebouw voortgebracht, vrijwel energieneutraal en toekomstbestendig door een grote mate van flexibiliteit.

Samengaan van gebouw en stad

Het samengaan van gebouw en stad mondt uit in een rechthoekig plein aan de zuidzijde voor de ingang van de rechtbank van een half voetbalveld groot. Dit plein is in feite een kwart van de plattegrond van de rechtbank, het heeft hetzelfde lichtgrijze natuursteen op de vloer en dezelfde banken als binnen. De elegante luifel boven de ingang steekt even ver uit op het plein als in het rechtbankgebouw. In de praktijk is het plein openbaar gebied, een gebaar naar de stad. Een luie hellingbaan zorgt voor een drempelloze overgang van de omgeving naar het plein en het gebouw dat, beschermd tegen aanrijdingen, iets hoger ligt. Aan één zijde is het plein beplant met bloeiende bomen.

Imposant kunstwerk op plein

Naast de vijver op het plein staat een intrigerend groot kunstwerk Love or Generosity van de Amerikaanse kunstenares Nicole Eisenman. Het kunstwerk van vijf meter hoog is een gebukt figuur dat een nestje vasthoudt. In het nestje zit een uil, een pijl en een eikel. Die symboliseren wijsheid, volharding en bescherming.

NACH is een consortium waarin samenwerken Macquarie Capital, ABT, DVP, KAAN Architecten, Heijmans en Facilicom. Voor de rechtbank is NACH met het Rijk een Publiek-Private Samenwerking (PPS) aangegaan.

Projectgegevens

Rechtbank Amsterdam
Locatie: Parnassusweg 280, Amsterdam
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Programma: openbaar plein, foyer, 50 zittingszalen, kantoren, lobby, restaurant, conferentiecentrum en aangrenzende bibliotheek
Tenderfase: oktober 2014 – februari 2016
Ontwerpperiode: mei 2016 – december 2020
Bouwtijd: augustus 2017 – december 2020
BVO: 60.200 m2
Capaciteit: circa 1000 rechtbankmedewerkers + 200 medewerkers van ketenpartners
Totale kosten: 235 miljoen Euro (volledig DBFMO-contract: ontwerp- en bouwkosten + 30 jaar beheer, onderhoud en facilitaire dienstverlening)
Hoofdaannemer: Consortium NACH

Consortium NACH:
Macquarie Capital: financier  
ABT: technisch adviseur
DVP: management
KAAN Architecten: architect en interieurarchitect
Heijmans: integrale aannemer
Facilicom: onderhoud & facilitaire dienstverlening

Adviseurs:
Constructies, geotechniek, bouwfysica, installaties, brandveiligheid, akoestiek, beveiliging: ABT, Velp
Parkeren: Wim van Vlierden
Landschapsarchitect: Simona Serafino Landscape Architect, Amsterdam
Dak ontwerp en veiligheid: Kiwa BDA, Rijswijk
Advies metal-studwanden: Saint-Gobain Gyproc, Vianen

Onderaannemers & leveranciers:
Installaties en gebouwbeheer: Heijmans, Rosmalen
Brandveiligheid en beveiliging: Trigion, Schiedam
Staalconstructie en gevelbekleding: CSM Steel structures, Hamont-Achel (B)
Gevel: TGM, Asten
Natuursteen: Kolen Natuursteen, Eindhoven
Binnendeuren en ramen: Smits, Gemert
Binnendeuren: Staalkozijn, Winterswijk
Metalstud wanden: Muller afbouwgroep, Eindhoven
Plafonds en akoestische oplossingen: Verwol Complete Interieur Realisatie, Delft/Opmeer
Klimaatplafonds: Inteco, Boxtel
Systeemwanden binnen: Maars Living Walls, Harderwijk
Maatwerk meubilair: Smeulders Interieurgroep, Nuenen
Meubilair zittingszalen: Cowerk, Rotterdam
Project meubilair: Desque, Rotterdam
Leren wandbekleding (zittingszalen): Alphenberg Leather, Waalwijk
Liften en roltrappen: Otis, Utrecht
Betonwerk vloeren – bovenverdiepingen: Red Betonbouw, Oud-Beijerland
Prefab beton: Hoco Beton, Weert
Prefab betonnen ophoud ruimtes: Haitsma Beton, Kootstertille
Belettering: De Vries Projekt Design, Eindhoven

Kunstenaars:
Kunstwerk voorplein: Nicole Eisenman
Kunstwerk zittingszalen: Femmy Otten
Kunstwerken verdiepte tuin: Jesse Wine

Fotografie: Fernando Guerre, Daniel van Capelleveen (kunstwerk), Marcel Steinbach Rockfon

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.