Nieuwe school met onder- en bovenbouw

Nieuwe school met onder- en bovenbouw

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-01-2008

Het Twents Carmel College in Oldenzaal is officieel in gebruik genomen. Het ontwerp is sterk geïnspireerd op de onderwijsvisie van De Thij wat is vertaald in een zogenaamd “sandwich” model van drie lagen. De onder- en bovenbouw worden gevormd door één of meerdere thuisbases, telkens afgestemd op een groep van circa 400 leerlingen.

De thuisbases zijn ondergebracht in de onderste en bovenste laag van het gebouw, terwijl de middelste en daarmee de meest centrale laag bestaat uit “het hart” van de school. Voor vakken met specifieke voorzieningen zoals muziek, science, beeldende vorming, CKV en sport verlaat de leerling de thuisbasis. Deze vakken zijn in dit “hart” ondergebracht. Hier ontmoeten de leerlingen van boven- en onderbouw elkaar.

Informeel karakter
In het interieur van het gebouw wordt kleur ingezet om onderscheid te maken tussen de verkeers- / ontmoetingsruimte versus de onderwijskundige / ondersteunende ruimten. Het gebouw representeert zo met zijn gedifferentieerde ruimteopbouw een vanzelfsprekende routing, het informele karakter van De Thij. Met dit model kan de nieuwe onderwijsvisie voor nu, maar ook in de toekomst, worden vormgegeven.

De gevel benadrukt “het sandwich model” door het gebouw in 3 lagen te geleden en sluit daarmee qua schaal aan bij de parkachtige omgeving. De bovenste en onderste laag met daarachter de thuisbases zijn identiek uitgevoerd als gevel met gaten. Door de middelste laag, “het hart van de school”, geheel transparant uit te voeren, komen de bovenste en onderste laag los van elkaar en ontstaat er de “sandwich”.

Architecten: Erik van Eck, Ronald Hoogeveen. Foto: Rob ‘t Hart

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.