Nieuwe toekomst voor Slaakhuys

Nieuws

Nieuwe toekomst voor Slaakhuys

Door: Jacqueline Knudsen | 17-10-2012

Vorige week startten de restauratiewerkzaamheden van Het Slaakhuys. Het icoon van de Rotterdamse wederopbouw wordt herontwikkeld en geschikt gemaakt als bedrijfsverzamelgebouw voor een nieuwe generatie ondernemers. Daarmee kan het gebouw weer een waardevolle functie vervullen in de wijk. Het Rijksmonument Slaakhuys maakt met haar verfijnde architectonisch karakter binnenkort weer onderdeel uit van de stedelijke economie.

Het Vrije Volk

Het monument aan de Slaak in Rotterdam heeft een kleurrijke historie. Op de ruïnes van het in 1940 gebombardeerde gebouw Voorwaarts (H.P. Berlage, 1907) werd in 1951-1955 een nieuw kantoorgebouw voor de Arbeiderspers gerealiseerd, naar ontwerp van architecten J.J.M. Vegter, P.A. Leupen. Het Vrije Volk, onderdeel van het sociaaldemocratische uitgeefconcern De Arbeiderspers, is een periode de grootste krant van Nederland, met een redactie van 300 personen. Op 30 maart 1991 verscheen het laatste nummer met de dagbladtitel Het Vrije Volk. In dat jaar fuseerde Het Vrije Volk met het Rotterdams Nieuwsblad tot het Rotterdams Dagblad. Die krant ging in 2005 weer op in het Algemeen Dagblad.

Restauratie

Het gebouw bestond uit een boekwinkel op de begane grond, een kantoorgedeelte met redactielokalen van Het Vrije Volk erboven en een drukkerij met sheddaken aan de achterzijde. De combinatie van robuuste betonconstructies, baksteenvlakken, geribde betonnen borstweringen en accenten in natuursteen en mozaïeksteentjes maakt het gebouw typerend voor de architectuur van de jaren vijftig. De buitenzijde wordt gerenoveerd met behoud van de oorspronkelijke uitstraling. De restauratiewerkzaamheden bestaan onder andere uit betonherstel, vervangen dakbedekkingen, vervangen kapotte ruiten en reparaties aan stalen en houten kozijnen. Aan de binnenzijde worden alle onderdelen die niet monumentaal zijn verwijderd zoals vloerbedekkingen, binnenwanden, betimmeringen en plafonds. Daarna start de restauratie van de monumentale onderdelen zoals tegelwerken, plafond entree, natuursteen etc. Aannemer Huurman doet de herstel- en restauratiewerkzaamheden. Mei architecten uit Rotterdam heeft voor de vergunningaanvraag schetsen gemaakt voor het interieur. Deze voldoen aan de monumentale status van het gebouw. Het pand wordt niet meteen geheel ingericht voor nieuwe functies. Dit wordt gedaan in afstemming met de toekomstige huurders. Zij zijn vrij om daarvoor een eigen architect in te schakelen. De werkzaamheden zullen naar verwachting duren tot aan de zomer van 2013.

Nieuwe functies

Het Slaakhuys wordt herontwikkeld en geschikt gemaakt als inspirerende werkomgeving voor een nieuwe generatie ondernemers. De ondernemers kunnen gebruik maken van diverse collectieve ruimten en benodigde faciliteiten. De monumentale lobby met het Stadslokaal  is de kern van het nieuwe Slaakhuys en fungeert voor alle gebruikers als extensie van werkruimtes, en als de plek voor ontmoeten, ontvangen en gezamenlijk ondernemen. Het voormalige kantoor- en redactiegedeelte van Het Vrije Volk boven de lobby leent zich uitstekend voor huisvesting van middelgrote organisaties of een aantal kleinere ondernemingen en zelfstandigen samen. Gebruikers van De Redactie kunnen de huur van een eigen ruimte combineren met de incidentele huur van ruimten en faciliteiten elders in het gebouw. De voormalige drukkerij, met de gebogen betonspanten en lange lichtstraten, wordt getransformeerd tot een semipublieke ruimte. De Expeditie, het voormalige dienstengebouw, wordt op dit moment tijdelijk gebruikt door diverse creatieve bedrijven, waaronder architectenbureaus. Op termijn wordt De Expeditie herontwikkeld voor bedrijven en instellingen met een grotere ruimtebehoefte. Het bouwdeel is afzonderlijk duidelijk herkenbaar en kan daarmee gebruikers een duidelijk eigen plek in het hele gebouw bieden.

Eigenaar-opdrachtgever Havensteder
Haalbaarheidsonderzoek herontwikkeling WSA Urban Revelopment
Aannemer Huurman
Architect Mei architecten Rotterdam

Bekijk hier de video

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.