Nieuwe wijk Snellerpoort Woerden

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Nieuwe wijk Snellerpoort Woerden

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-04-2023

Aan de zuidoostkant van de binnenstad krijgt Woerden een nieuwe stationsbuurt die bestaat uit verschillende bouwblokken. Gemeente Woerden gunde op 30 maart de tender voor kavel B2 Snellerpoort aan ontwikkelaar BEMOG Projektontwikkeling. Het ontwerp is gemaakt door MIX architectuur, EVA architecten en LAP Landscape & Urban Design.

De gemeente heeft gesteld dat Snellerpoort een levendige 21e-eeuwse stationsbuurt moet worden met een mix van functies, waar naast wonen ook ruimte is voor ontmoeten en verblijf. Hier sluit het ontwerp van Huis in ’t Veld volgens de jury zeer goed op aan.

In het juryrapport schrijft de gemeente onder meer: “Grote lof voor de aandacht voor architectonische details (in relatie tot de gevraagde stationsbuurtarchitectuur) in combinatie met natuurinclusieve bouw. Dit maakt integraal onderdeel uit van het architectonisch ontwerp zodat ‘details ontstaan die over honderd jaar nog steeds klasse uitstralen’.”

Huis in ‘t Veld

Het bouwblok Huis in ’t Veld omvat 80 woningen, waarvan 48 appartementen, 4 beneden-bovenwoningen en 28 grondgebonden woningen. Aan de Steinhagenseweg komt een commerciële plint met buurtkamer en collectieve voorzieningen. Het parkeren bevindt zich geheel onder de bebouwing.

De verschillende panden zijn afleesbaar in het straatbeeld. De architectonische uitwerking van de panden verschilt van elkaar, maar kent ook een duidelijke verwantschap. Belangrijk is dat er een extra laag aan het ontwerp is toegevoegd. Waar de oude stationsbuurt versteend was, is de nieuwe stationsbuurt groen. De groene zone rondom het gebouw, het gevelgroen en de groene binnentuin maken Huis in ‘t Veld een buurt die natuurinclusief, klimaatadaptief en biodivers is.

Karakteristiek

De karakteristieke kenmerken van de 19e-eeuwse stationsbuurt zijn in het ontwerp op verschillende schaalniveaus vertaald naar de stationsbuurt van nu. Zowel op stedenbouwkundig niveau (de verschillende panden, plint en kroonlijst en afgeschuinde hoeken) als op architectonisch niveau (de verbijzonderingen, materialisering en detaillering) is een eigentijdse interpretatie gemaakt van de 19e-eeuwse stationsbuurt. Erkers, balkons, bloemkozijnen en tuinmuren zijn verbijzonderingen die plasticiteit geven aan de gevel. Door deze verbijzonderingen zorgvuldig te positioneren ontstaan interessante, gevarieerde straatwanden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.