Nieuwe woontoren voor SPOT

Nieuws

Nieuwe woontoren voor SPOT

Door: Petra Starink | 20-07-2020

In co-creatie met DOOR Architecten ontwikkelt MoederscheimMoonen Architects een nieuwe woontoren in ontwikkelingsgebied SPOT Amsterdam. SPOT ligt midden in Amstel III en nabij het station Bijlmer-Arena. Onder de naam SPOT (Superior Plan of Transformation) verandert een deel van het gebied in een levendige woon- en werkwijk.Vastgoedontwikkelaars COD en DUQER zijn de drijvende kracht achter deze transformatie. Het masterplan is door KAAN Architecten ontwikkeld.

Ontwerp van de plint

Het gebouw bestaat uit een plint met ruimte voor verschillende functies en een toren met appartementen in de huursector. DOOR Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de plint die bestaat uit een gevarieerd programma. Zo komen er stadswoningen, kantoren, commerciële functies, een kinderdagverblijf, de algemene fietsenstalling en de entree naar de bovengelegen woontoren.

Roodbruine baksteen

De plint is ontworpen als een vlechtwerk van roodbruine baksteen waartussen grote vensters komen. Hiermee past de plint perfect binnen de algehele kwaliteit van de plinten in het gebied, zoals ze in het stedenbouwkundig plan omschreven staan. Achter de plint ontwikkelt zich een passage waar fietsers, voetgangers, en bewoners samenkomen. Bewegen staat hierbij centraal van het maaiveld tot aan het groene dak landschap, wat vormgegeven is door Inside Outside.

Woontoren ontworpen door MoederscheimMoonen

MoederscheimMoonen Architects is verantwoordelijk voor de woontoren. Deze staat in contrast met het robuuste basement van het gebouw. De woontoren snijdt zich los van dit basement en heeft een contrasterende gevel van glas en goudkleurige gevelbanden die ook over de balkons lopen. De goudkleurige banden krijgen een bijzondere perforatie en vouwtechniek waardoor de gevel er elk moment van de dag anders uit ziet.

Gevarieerde woningen

Voor de woningen is gekozen voor een gevarieerd plan van drie basisplattegronden. Door de verschillende plattegronden afwisselend boven elkaar te plaatsen ontstaat een gevarieerde en speelse positionering van balkons op de gevel. Het ontwerp is gecoördineerd en wordt technisch uitgewerkt door Klunder Architecten, die ook een van de andere torens in het gebied ontwerpen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.