NL Architects wint selectie turnaccommodatie

NL Architects wint selectie turnaccommodatie

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-08-2009

Vier onafhankelijk turnverenigingen gaan samenwerken in een nieuwe “trainingsaccommodatie op 3 sterren niveau met de mogelijkheid wedstrijden te houden”. De accommodatie krijgt een vaste opstelling en zal niet voor andere sporten worden gebruikt.

Herontwikkeling van sportpark
Het project is onderdeel van de herontwikkeling van sportpark Nieuw Welgelegen. Het eveneens door NL Architects ontworpen gebouw voor omni-vereniging Zwaluwen Utrecht 1911 werd al in 2006 in gebruik genomen. De immense multifunctionele accommodatie van AGS architecten zal binnenkort worden geopend. De turnaccommodatie is het derde en voorlopig laatste gebouw dat op deze locatie zal worden gerealiseerd.

Bovenste deel van gevel afpellen
Het ontwerp probeert een oplossing aan te dragen voor de onmogelijke spagaat van veel sportzalen: daglicht is noodzakelijk om de ruimte leefbaar te maken maar ramen hebben een nadelig effect op de prestaties. Het programma van eisen stelt nadrukkelijk dat in de wedstrijdruimte op geen enkele wijze directe daglichttoetreding dient plaats te vinden; mogelijke afleiding en te sterke wisselingen in lichtintensiteit zouden training en wedstrijden ongunstig kunnen beïnvloeden. Door het bovenste deel van de gevel ‘af te pellen’ ontstaat ruimte tussen de dakrand en de wand: daglicht valt nu in de ruimte. Door de gebogen vorm worden sterke contrasten vermeden: er ontstaat een geleidelijke overgang die naar boven toe lichter wordt. Als bonus ontstaat door het buigen van de gevel een sculpturale vorm: een optimistisch gebaar.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.