NMM wint Abe Bonnema Architectuurprijs

Actualiteiten, Nieuws

NMM wint Abe Bonnema Architectuurprijs

Door: Peter de Winter | 02-12-2015

Felix Claus Dick van Wageningen Architecten wint met het Nationaal Militair Museum de Abe Bonnema Architectuurprijs 2015. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

 Het Nationaal Militair Museum (NMM) biedt een excellente entourage om met het grote publiek de dialoog aan te gaan over vrede, vrijheid en veiligheid. Volgens het juryrapport roept dit on-Nederlandse bouwwerk emoties op. ‘In een prachtig en historisch beladen landschap is een indrukwekkend gebouw verrezen. Het NMM is een krachtig statement en een messcherp meesterwerk.’

Gesamtkunstwerk

De jury is onder de indruk van de staaltjes van ingenieurskunst van het complete ontwerpteam waardoor één gesamtkunstwerk is ontstaan. ‘Met het museum is een prestatie geleverd van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en internationaal tot voorbeeld strekt.’

Voor deze tweede editie van de Abe Bonnema Architectuurprijs waren behalve het NMM ook genomineerd: de Cacaofabriek in Helmond, Kaasmakerij De Tijd in Westbeemster, Rozet in Arnhem en Treebeek in Brunssum. Voor de prijs werden 60 gebouwen ingezonden die in de afgelopen twee jaar in Nederland gerealiseerd zijn.

Architect Abe Bonnema

De Abe Bonnema Architectuurprijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting, dat het legaat van architect Abe Bonnema (1926-2001) beheert. Mede dankzij een schenking van 18 miljoen euro werd in 2013 het nieuwe Fries Museum in Leeuwarden gerealiseerd. In het Fries Museum is van 3 december tot en met 3 januari 2016 een tentoonstelling te zien van alle inzendingen voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2015.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.