Nobson: een eindeloos groeiende metropool

Nieuws

Nobson: een eindeloos groeiende metropool

Door: Jacqueline Knudsen | 30-05-2014

‘Een hemelse hel, een hel in de hemel en heel veel eigenzinnige figuren die sex hebben in de publieke ruimte.’ Zo beschrijft The Guardian de bevreemdende potloodwereld van Paul Noble, die nu naar Nederland komt. De expositie ‘Paul Noble – NOBSON’ toont deze zomer het surrealistische universum van Paul Noble in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Tot wel 40 m2  groot en bewerkt tot in de kleinste details; de potloodtekeningen van Paul Noble tonen de meest uiteenlopende gebeurtenissen in zijn zelf bedachte wereld ‘Nobson Newtown’, waaraan hij al ruim 17 jaar werkt. De serie tekeningen en sculpturen is verspreid geraakt over verzamelingen en musea over de gehele wereld en worden nu bijeengebracht en getoond in Rotterdam.

Paul Noble

Paul Noble (1963, GB) werkt sinds 1996 aan het project. In de expositie worden alle van hem bekende grote werken samengebracht. Noble woont en werkt in Londen. Hij creëert zijn metropool met objecten, sculpturen, video, en gigantische gedetailleerde potloodtekeningen van soms wel vijf bij zeven meter die tot het plafond reiken. De expositie toont 20 specifieke plekken in deze metropool, waaronder Nobspital (een ziekenhuis), Nobsend (een begraafplaats), een openbaar toilet, Welcome to Nobson (monument) en vele andere plekken. Paul Noble richt zelf zijn tentoonstelling in.

Nobson Newtown

Nobson Newtown is een vreemde metropool, een fantasiewereld van ruïnes, ontelbare stenen, rotsen en verborgen goddelijke figuren. Het is een stad van extremen, van cartooneske gebeurtenissen en waanzin. De getekende metropool kent een lichtval van de zon, op het tijdstip van 10.45 uur ’s ochtends, die op 45 graden van links naar rechts schijnt. Alle objecten en gebouwen zijn weergegeven in een zogenoemde isometrische projectie, waardoor voor- en achtergrond niet van elkaar te onderscheiden zijn. Op de tekeningen van Paul Noble ontvouwt zich in een stad, waarin sommige gebouwen een driedimensionaal alfabet vormen, waardoor deze zich letterlijk laten lezen. De letters, het ‘Nobson Font’, vormen soms de naam van het gebouw, soms zijn het hele teksten. Ook bevatten sommige gebouwen, soms zelfs binnen de bakstenen, stripverhaalachtige decoraties. 

Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam

14 juni t/m 21 september 2014

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.