Nog steeds veel fout hout te koop

Nog steeds veel fout hout te koop

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-12-2008

Nederland is volgens Milieudefensie nog steeds een grootverbruiker van merbauhout. Van het vooral uit Papoea-Nieuw-Guinea afkomstige hout worden buitendeuren en vloeren gemaakt. Milieudefensie trekt die conclusie na eigen onderzoek waarvoor een rondgang langs groothandels, bouwmarkten, parketzaken en importeurs en producenten van deuren en vloeren werd gemaakt.

Het is de tweede keer dat een dergelijke inventarisatie is gemaakt om wat Milieudefensie ‘fout hout’ noemt in beeld te brengen.

Illegaal
Merbau is afkomstig van bedreigde boomsoorten die vooral in de regenwouden in Papoea groeien. “Volgens schattingen bestaat ongeveer 80 procent van de hoeveelheid merbau uit Indonesië uit illegaal gekapt hout. Indonesië kapt jaarlijks 1,87 miljoen hectare, een gebied bijna zo groot als de helft van Nederland”, meldt de milieugroepering.

Volgens Milieudefensie is het niet eens zo vreemd dat er hier veel merbaudeuren worden gekocht, want in de winkels staan geen alternatieven. Dat moet veranderen. “Bedrijven hebben wel beterschap beloofd, maar dat moet wel snel gebeuren, anders kunnen we merbauhout straks alleen nog in onze deuropening bewonderen in plaats van in het bos”, stelt Anne Van Schaik (Milieudefensie).

Ze erkent dat enkele producenten van deuren niet meer werken met dubieuze leveranciers en dat wordt geprobeerd illegaal hout te weren. Wie een vloer koopt, heeft wel de keuze uit duurzame alternatieven. Maar daar kloppen weer niet alle beweringen over de duurzaamheid van het hout.

Beschermen
Milieudefensie wil de bestaande spiraal doorbreken waarin bedrijven niet echt worden geprikkeld over te stappen op duurzaam hout, omdat het illegaal gekapte hout goedkoper is. “De rol van Nederland in de handel in merbau is niet langer houdbaar”, vindt Milieudefensie.

“Het is zaak deze boomsoort en de bossen waar de soort groeit, zonder verder uitstel te beschermen. Zolang er een grote vraag naar goedkoop hout blijft op de Europese markt, zal de Indonesische regering niet in staat zijn de bosbouwwetgeving te handhaven en verbeteren.”

Bron: ANP

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.